Bookingsystem er en åben bog

Parkering, bil, Foto: Carsten Lorenzen

Når du skal til teori- eller køre-prøve, så risikerer du at dine personlige oplysninger offentliggøres. Kørelærernes digitale booking-system kan nemlig være som en åben bog, oplyser DR Nordjylland.

Fejlen blev opdaget ved en tilfældighed, da IT-ansvarlig Niels Andersen fra køreskolen Jysk Trafikskole i Aalborg skulle bestille køreprøver.
 
- Jeg søgte på en elev, og pludselig skiftede systemet navnet ud med en politiadministrator. Det gav adgang til oplysninger om alle elever i hele landet, forklarer Niels Andersen.
 
Noget lignende har kørelærer Claus Beck oplevet i Aalborg Kommunes Borgerservice.
 
- Hvis forgængeren ikke lokker rigtigt ud af systemet, så kan næste bruger frit se andre kørelæreres data, siger Claus Beck. Datatilsynet ser med stor alvor på fejlen, og har bedt Kommunernes Landsforening om en forklaring. Det er nemlig KL, der administrerer bookingen for omkring 130.000 køre- og teori-prøver årligt. KL har lovet et svar i denne uge.
 
- Vort bookingsystem er hårdt belastet, og vi vurderer at uheldene er sket i forbindelse med serverskifte, forklarer Michael Hald, der er IT-ansvarlig i KL. Han beklager sikkerheds-bruddene, men kan ikke garantere, at
det sker igen.
 
- Vi forsøger at overholde de regler, der gælder. Men det er teknik, og det kan bryde ned, siger Michael Hald.

Booking-systemet skal sikre, at køre-lærere kan bestille prøver hos politiet på tværs af politikredse og kommunegrænser. Men det er blevet voldsomt kritiseret, fordi det arbejder meget langsomt. Det kan tage en halv time eller mere at booke en enkelt prøve
 

Flere nyheder fra TV2 Nord