Borgere vil have brugerbetaling

225 nordjyder diskuterede og stemte på livet løs på 18 konkrete spørgsmål lørdag i en idrætshal i Nørresundby. Det samme skete i fire andre regioner.

Hvad skal vi stille op? Vi bliver flere borgere, og flere får brug for sundhedsvæsenet. Og vi bliver færre til at behandle den gruppe af ældre, der bliver flere af. Nordjyder prioriterede ved et borgertopmøde resurserne indenfor sundhedsvæsenet.Borgerne diskuterede tre overordnet temaer: 1. Hvad skal sundhedsvæsenet tilbyde, 2. Hvad skal dit bidrag være og 3. Plads til forskellighed.

Janne Smith Petersen var én af deltagerne:

- Vi er rigtig mange forskellige mennesker men med nogenlunde samme holdninger. Fx ville jeg gerne betale et beløb for at gå til egen læge for at undgå unødige besøg. Og man burde have en bøde for ikke at møde op til en aftale på sygehuset. Desuden måtte sundhedsvæsenet godt afspejle den fleksibilitet, der er i samfundet i dag, så man fx kunne gå til lægen om aftenen i stedet for at bruge lægevagt, siger Janne Smith Petersen, der er tilsynsassistent på en skole i Nørresundby, i en pressemeddelelse fra Region Nordjylland.

- Det var super relevant at være med til som borger. Jeg var meget beæret over at blive inviteret. Det virkede lidt stift, da jeg kom i morges, men jeg er utrolig positiv nu, siger hun.

Mere brugerbetaling
I hovedtræk ville borgerne ifølge regionens pressemeddelelse have mere brugerbetaling, hvor man skal betale for at gå til egen læge. Borgerne syntes også, det var rimeligt, at man skulle betale, hvis man ikke dukkede op til en aftale på sygehuset. Desuden var flere optaget af, at der kun skal tilbydes den dyreste og nyeste medicin, hvis lægen vurderer, at det er den rigtige behandling.

- Det var en super god dag, der levede op til mine forventninger. Folk har en klar holdning til sundhedsvæsenet. Der skal prioriteres, og borgerne er ikke bange for at prioritere. Forebyggelse er vigtigt, og man har et ansvar selv, mener borgerne. Det er ok, hvis sundhedsvæsenet signalerer, at man skal stoppe med at ryge, for ellers får man ingen behandling. Det er en ret klar og tydelig markering, siger Ulla Astman, regionsrådsformand, i det udsendte pressemateriale.


Seneste nyt

fra Nordjylland