Borgmester betvivler lægers argument for at lukke lægevagt om natten

De Praktiserende Lægers Organisation vil lukke lægevagten i Frederikshavn om natten, fordi der kun er få konsultationer. Frederikshavn Kommunes borgmester Birgit Hansen kræver at lægevagten forbliver åben i nattetimerne og mener ikke, at de tal, lægerne har taget deres beslutning ud fra, holder.

Lægevagten i Frederikshavn vil være lukket om natten fra 1. september. Der kommer færre end tre personer forbi lægevagten i Frederikshavn hver nat, viser tal fra De Praktiserende Lægers Organisation (PLO), og derfor har lægerne besluttet at droppe natbemandingen i byen.

- Vi er nødt til at prioritere de lægetimer, vi har til rådighed, og derfor kan vi ikke have folk til at sidde at passe en lægevagt, hvor der ikke er behov for det. Og det er der ikke i Frederikshavn, siger Eddie Nielsen fra PLO, som er chef for lægevagten i Nordjylland.

En opgørelse fra lægerne fortæller, at 2,7 personer i gennemsnit lægger vejen forbi lægevagten i Frederikshavn mellem klokken 23 og klokken 8. Det er markant færre end på lægevagterne i Aalborg og Hjørring.

- Der bliver man jo nødt til at spørge efter, om de er mere syge i Hjørring, end vi er her, eller er det udtryk for det, jeg hører, at vores borgere allerede på nuværende tidspunkt i stor stil bliver sendt til Hjørring, siger Birgit S. Hansen (Socialdemokratiet), borgmester i Frederikshavn Kommune.

Som TV2 Nord tidligere har fortalt, er lægevagten i Frederikshavn kun åben for konsultationer mellem klokken 02.00 og 02.30 og klokken 05.00 og 05.30 hver nat. Resten af tiden er lægen på sygebesøg i private hjem i hele Vendsyssel.

- Når antallet af konsultationer peaker to steder, så er det jo fordi, at det er der, der er en læge, og der, man kan komme. De tidspunkter, hvor der ikke er læger her, er der selvfølgelig heller ikke nogle patienter, siger Birgit S. Hansen.

Tallene fra de praktiserende læger viser ikke, hvor mange patienter fra Frederikshavn, der henvises til lægevagten i Hjørring, men Eddie Nielsen mener ikke, at der er tale om ret mange.

- Sædvanligvis er der ikke nogen, der har behov for en tid med det samme, fordi så er de akut syge, og så skal de alligevel til Hjørring, hvor man kan tage sig bedre af dem, siger han.

Det er mangel på læger, som har fået de praktiserende læger til at tage beslutningen om at lukke lægevagten i Frederikshavn fra 1. september. Regionsrådsformand Ulla Astman mener dog ikke, at lægerne uden videre kan træffe det valg.

- Vi synes, det er ganske uacceptabelt, og jeg er af den klare overbevisning, at der fortsat skal være lægevagtsdækning hele døgnet i Frederikshavn, sagde Ulla Astman (Socialdemokratiet) til TV2 Nord tidligere i denne måned.

Region Nordjylland og de praktiserende læger mødes på mandag for at drøfte situationen, og her håber Birgit Hansen ikke, at lægernes tal for antallet af konsultationer kommer til at spille ind som argument for ikke længere at holde åbent om natten i Frederikshavn.

- Det er rigtig vigtigt, at man ved det her møde mellem lægerne og regionen får kigget på de her tal, og mest af alt får kigget på, hvilket serviceniveau, man vil tilbyde borgerne, siger hun.

De Praktiserende Lægers Organisation mener dog, at tallene taler deres tydelige sprog, og derfor forventer de ikke, at lægevagten i Frederikshavn vil være bemandet om natten efter 1. september.

- Jeg forventer, at vi tager en snak om det, og jeg tror, at også politikerne kan se, at man holder ikke en butik åben i ni timer for at se på to patienter, siger Eddie Nielsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland