Borgmester: Flygtningebørn skal redde de små skoler

04:24

Elevtallet i Nordjylland falder drastisk i de kommende år, og det truer kommunernes skoler

Elevtallet i Brønderslev Kommune falder med 27 procent de kommende fem år. Det betyder, at flere skoler er i fare for at lukke. Foto: Tor Løkken

1 af 2

Prognoser viser, at elevtallet falder så meget de kommende fem år, at flere skoler i Brønderslev Kommune må lukke.

Der bliver født for få børn i Nordjylland, og det betyder, at skolerne kæmper for at fylde de tomme stolesæder i klasseværelserne.

I Brønderslev Kommune falder elevoptaget over de kommende fem år. Det kan man læse direkte ud af kommunens egne prognoser for skolernes forventede elevoptag - baseret på fødselstallene de sidste fem år.

I 2016 starter 429 nye elever i folkeskolen, og det tal falder til 314 i 2021 - et fald på 27 procent. Og det betyder, at de små skoler må lukke.

- Hvis elevtallet er for lille, kommer skolerne i fare. Det er der slet ingen tvivl om, siger borgmester i Brønderslev Kommune, Michael Klitgaard (V), som sidste år var med til at lukke skoler i Serritslev og Agersted.

Han peger på, at Flauenskjold og Aså Skole er de næste i rækken. Skolerne står til at optage henholdsvis 13 og ni elever i 2021.

- Vi vil allerhelst bevare de skoler, men det kræver, at vi har et elevtal, som er fornuftigt, og jeg synes ni elever er for lidt. Både fagligt og kammeratskabsmæssigt, siger Michael Klitgaard.

Landsbyforsker Jørgen Møller fra Institut for Planlægning på Aalborg Universitet mener, at det er en tendens, nordjyderne lige så godt kan forberede sig på fortsætter.

- Vi vil opleve et ganske betydeligt fald i antallet af skoler. Hvis folk ikke begynder at få flere børn, er politikerne nødt til at tilpasse skolestrukturen til de elever, der er. Og det betyder lukninger, siger han.

Skolerne kan dog måske reddes eller få livsforlængende hjælp fra de mange flygtninge, der er kommet til landsdelen.

- Vores håb er, at vi kan ændre udviklingen ved at flytte nogle af de flygtninge, der er rigtig mange af i Brønderslev lige nu, ud i vores små byer, så der er elevgrundlag til et spor med gennemsnitligt 20 elever, fortæller Michael Klitgaard, der bakkes op af landsbyforsker Jørgen Møller.

- I mange landsbyer betragter man flygtningetilflyttere som et tilskud og måske også nogen, der kan redde skolen i byen på kortere eller længere sigt.

Men det er stort set også det eneste strå, skolerne kan klamre sig til.

- Hvis elevtallet falder og økonomien fortsat er stram, så er man som ansvarlig politiker nødt til at gøre noget ved skolestrukturen, siger Jørgen Møller.

Flere nyheder fra TV2 Nord