Tusindvis af arbejdstimer: Borgmester foreslår gebyr på aktindsigter

Jammerbugt Kommune er nordjysk topscorer, når det gælder tidsforbrug på aktindsigt. Borgmester foreslår et gebyr for at dæmpe lysten blandt de flittigste ansøgere.

TV2 Nord har bedt de nordjyske kommuner anslå, hvor mange timer de har brugt på at behandle ansøgninger om aktindsigt i 2018. Jammerbugt Kommune vinder den uofficielle nordjyske dyst med stor margin.

Hele 3000 embedsmandstimer har Jammerbugt Kommune brugt på aktindsigter. Det svarer til næsten to fulde årslønninger. Borgmester Mogens Gade (Venstre) siger:

- Vi har haft flere vindmøllesager, som har krævet meget energi, og jeg er da stolt over, at vores demokrati virker, og folk har mulighed for at undersøge sagerne. Aktindsigterne er en del af demokratiet, så vi må sige, at det virker, siger Mogens Christen Gade.

Gebyr for at begrænse anmodninger

Borgmesteren er til gengæld ikke lige så positiv over for de få personer, som søger aktindsigt gang på gang i samtlige af landets 98 kommuner for at lede efter det berømte hår i suppen. Derfor så han gerne et gebyr, så trangen til at søge uhæmmet blev reguleret.

- Det er for let at skrive en ansøgning til alle kommuner og så bare trykke på send-knappen. Det kan man gøre helt frit uden at tænke på den pris, det koster skatteborgerne i Jammerbugt Kommune. Vi skal besvare alle begæringer seriøst, uanset at det mange gange er irrelevante spørgsmål, der stilles. Hvis det kostede 500 kr., tror jeg ikke, vi ville se nær så mange ansøgninger.

Vigtigt for demokratiet

Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- Og Journalisthøjskole i Aarhus er ikke begejstret for forslaget fra borgmesteren:

- Jeg synes, det er en rigtig dårlig idé, fordi adgangen til aktindsigt er vigtig i vores demokrati. Formålet med lovgivningen, der giver offentlighed i forvaltningen, er jo, at vi skal give vores journalister de bedst mulige arbejdsbetingelser, når de kontrollerer vores magthavere – og der skal vi jo huske på, at borgmestre og kommunaldirektører er reelle magthavere i vores land, siger Roger Buch.

Mogens Christen Gade er faktisk enig med Roger Buch, men han mener til gengæld, at den demokratiske adgang til oplysninger bliver misbrugt af ganske få personer:

- Det har vi oplevet mange gange. Det er grotesk, at der kan sidde en journalist i udlandet med benene oppe på bordet og bruge så mange ressourcer i kommunerne uden at skulle bekymre sig om de omkostninger, det har, siger Mogens Christen Gade.


Seneste nyt

fra Nordjylland