Borgmester om asylcentersag: Vi kan ikke gøre mere

Borgmester Knud Kristensen i Vesthimmerlands Kommune holder på, at de fem sager om seksuelle overgreb på kommunens ni asylcentre ikke kunne være håndteret anderledes.

Vesthimmerlands Kommunes borgmester, Knud Kristensen, var mest af alt overrasket, da det i går kom frem, at der i år er anmeldt fem seksuelle overgreb på asylcentre drevet af hans egen kommune. I mindst to af tilfældene er der endda tale om børn.

- Det overrasker mig meget, at det står sådan til, lød den umiddelbare reaktion fra Knud Kristensen.

Men til TV2 News siger han nu tirsdag morgen, at han mener, Vesthimmerlands Kommune ikke kunne have gjort noget anderledes i de fem sager, der er opstået et eller flere af de i alt ni centre, kommunen driver. Noget, der har rejst spørgsmålet, om kommunen er klædt på til at have ansvaret for så mange flygtninge.

- Jeg mener, vi har været gode til at løse de sager, der er kommet, og at vi har gjort det på en professionel måde. Vi har taget hånd om det, der er kommet, og vi har med det samme politianmeldt de sager, hvor det var nødvendigt, siger Knud Kristensen til TV2 News. 

- Efterforskningen kan vi jo ikke blande os i, når den først er gået i gang, men jeg mener ikke, vi kan gøre mere, end vi har gjort indtil nu, tilføjer borgmesteren, der har svært ved at se, hvordan personalet på asylcentrene kan gøre mere for at tage overgrebene i opløbet.

- På hvilket tidspunkt på døgnet sker det? Det er det, der er så umuligt at vide. Så er man nødt til at sætte overvågning op over det hele på sådan et center, men privatlivets fred skal også være der. Derfor er det et spørgsmål om at gribe ind, når fornemmelsen opstår, siger han.

Samtidig undrer det Knud Kristensen, at overgrebene kan finde sted.

- Det er uforklarligt, hvordan det her kan ske. Vi tager jo alle de forbehold, vi kan tage, og vi giver også asylansøgerne undervisning i, hvordan man behandler andre mennesker, fastslår han.

Det fremgår ikke af den aktindsigt, TV Midtvest har søgt, hvor eller hvornår overgrebene er fundet sted. Men eksempelvis er der en sag på et børnecenter, hvor en person er meldt for at styre en gruppe drenge til at begå overgreb. På et andet asylcenter blev en person drukket så fuld, at han mistede bevidstheden, og der blev taget nogle billeder af ham.

Se interviewet med Knud Kristensen i klippet over artiklen.


Seneste nyt

fra Nordjylland