Borgmester om iltsvind i Mariager Fjord: -Jeg beder vejrguderne om dårligt vejr

Torsdag eftermiddag konstaterede Miljøstyrelsen, at der er moderat iltsvind I Mariager Fjord. Borgmester, Mogens Jespersen kan kun håbe på, at vejret ændrer sig.

Mogens Jespersen har udsigt til Mariager Fjord fra sit borgmesterkontor, og kan tydeligt se en forskel.

Det ellers klare blå vand er de sidste tre uger blevet tildækket af grønne og brune alger, og på havbunden er der fundet døde fisk.

Torsdag eftermiddag var Miljøstyrelsen på tur på fjorden, og ved tre målestationer målte de iltniveauet på fjorden. Resultaterne gav et blandet billede. Ved fjordens munding er der stadig godt med ilt i vandet, men midt i fjorden nærmer iltniveauet sig de røde tal. 

Ikke desto mindre forsøger borgmesteren i Mariager Fjord Kommune at mane iltsvindet til besindighed.

- Jeg kan kun håbe og bede for, at der kommer noget vind og regn inden så længe, siger Borgmester i Mariagerfjord Kommune, Mogens Jespersen (V).

For 21 år siden døde Mariager Fjord, men der er kommet i bedring.

Det vækker ikke kyn bekymring hos Mogens Jespersen. Hos Danmarks Naturfredningsforening og på Christiansborg er de opmærksomme på problematikken omkring Mariager Fjord. 

-  Det er ikke i orden når vi nu i 30 år har arbejdet med vandmiljøplaner der skulle forbedre kvaliteten og det vi kan konstatere er, at vi slet ikke har gjort det godt nok, fortæller Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening. 

-  Jeg synes, vi står med en yderst, yderst problamatisk situation. Det er alvorligt, når man konstaterer iltsvind på det her tidspunkt på året. Det er derfor, jeg har bedt miljø-og fødevareministeren (Jakob Ellemann-Jensen (V), red.) svare på, hvad vi kan lavee af initiativer for passe bedre på Mariager Fjord. 

I følge Danmarks Naturfredningsforening er der kun én løsning på problemet. 

- Der er en åbenlys løsning, og det er, at forureningen fra landbruget skal nedbringes endnu mere. Vi bliver nødt til at tage nogle jorde ud af produktion, vi er nødt til at føre dem tilbage til naturen. Det er den eneste løsning, og det haster rigtig meget, fortæller Maria Reumert Gjerding. 

 

 

”Vi bruger mange ressourcer på fjorden”

Siden Mariager Fjords død i 1997 har Mariager Fjord Kommune gjort, hvad de kunne for at skabe liv i fjorden igen. Det er lykkedes, og siden da har de kæmpet for at holde fjorden i live.

- For fire år siden fik vi lukket alle 11 rensningsanlæg, som sendte spildevand ud i fjorden, så nu lukkes alt spildevand ud i Kattegat i stedet for, fortæller Mogens Jespersen.

I flere år har kommunen også undersøgt, om det vil hjælpe at putte ilt ned i fjorden, men et forskningsprojekt har vist, at det kun vil forværre problemet. 

Nu arbejder kommunen på at starte en forskningsprojekt, som skal undersøge, om det vil hjælpe at lave store muslinge farme i fjorden.

- Forskere har fortalt os, at muslinger trives enormt godt i fjorde, og at det er noget af den bedste rensning, man overhovedet kan få, siger Mogens Jespersen.

Kommunen har fået bevlliget 300.000 kroner fra byrådet til projektet, men det tager tid.

- Det hjælper os ikke nu. Projektet vil tidligst kunne starte næste år. Men jeg tror og håber på, at fjorden ikke dør igen i denne omgang, siger Mogens Jespersen.


Seneste nyt

fra Nordjylland