Borgmester utryg ved atomskibe

 Borgmester utryg ved atomskibe

Et skib med farlig atomaffald ankrede i går op ud for Skagen for at tanke brændstof. Det har nu fået borgmesteren i Frederikshavn Kommune til at undersøge hvordan beredskabet i kommunen vil håndtere et eventuelt uheld med den slags transporter.

Da fragtskib Puma med atomaffald i går valgte at ankre op ud for Skagens havn, blev borgmester Lars Møller (Venstre) pludselig gjort opmærksom på, at den slags transporter i det hele taget fandt sted i kommunens farvande.
- Det der gør mig utryg det er, at man får at vide at SOK har svært ved at få at finde ud af hvilket skib der sejler med hvad. Det syntes jeg er bekymrende, siger borgmester Lars Møller til TV2/NORD.
Puma er dansk indregistreret og godkendt af de danske myndigheder til transport af atomaffald. Rederiet vil ikke uddybe, hvad det dækker over, men ifølge Søfartsstyrelsen er der skarp kontrol med den slags sejladser, og styrelsen afviser, at de kan finde sted uden de er bekendt med det.
- Det vil være meget vanskeligt fordi alle de skibe, vi taler om her, vil gå til EU havne i Østersøen, og der har man pligt til at anmelde, hvis man har radioaktivt eller farlig gods ombord, siger kontorchef i Søfartsstyrelsen, Per Sønderstrup, til TV2/NORD.
Den bekymrede borgmester i Frederikshavn vil nu undersøge, hvordan kommunens beredskab vil håndtere et eventuelt forlis med et atomskib.
- Hvis der sker et eller andet. Hvis skibet brænder for eksempel, så skal der jo være et beredskab, der kan håndtere det, siger borgmester Lars Møller til TV2/NORD.
Puma hejste anker og forlod Skagen i går ved 18 tiden. Lige nu sejler den ud for sydkysten af Norge, og den forventes at være fremme i Murmansk på onsdag. Ifølge søfartsstyrelsen er det en sejlads der hidtil er foregået lige efter reglerne.
- Det er min bedste vurdering. Jeg kender ikke til sejladsen i detaljer, men jeg har ikke oplysninger om noget andet, siger kontorchef i Søfartsstyrelsen, Per Sønderstrup, til TV2/NORD.


Seneste nyt

fra Nordjylland