Borgmester vil have diesel-biler ud af byen

Dieselbiler fra før 2012 skal ikke længere køre i Aalborg Centrum, mener Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen.

Sammen med sine borgmesterkollegaer i de tre øvrige største danske byer vil Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, have dieselbilerne ud af midtbyerne fra 2022.

Ifølge borgmestrene er partikelforurening hvert år en medvirkende årsag til 4.200 dødsfald, og det er dét tal, forbuddet skal være med til at nedbringe.

- En del af den forurening kommer fra bilerne, og vi kan se, at der desværre er en stigning i den partikelforurening, siger Aalborg-borgmesteren.

Ifølge ham vil der være klare fordele ved et forbud i midtbyen:

- Der er ingen tvivl om, at det her både vil have nogle store sundhedsmæssige og miljømæssige fordele, hvis vi går ind og gennemfører det, så vi mener, der er ræson i at gå ind og kigge på det her, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen fra Socialdemokratiet.

Folketinget bestemmer

De socialdemokratiske borgmestre fra København, Aarhus og Odense har også meldt ud, at de vil have ældre dieselbiler forbudt i midtbyerne. Et forslag, som Københavns overborgmester, Frank Jensen, allerede stillede tilbage i 2017 med et håb om en virkning fra 1. januar 2019. 

Det lykkedes ikke under den daværende borgerlige regering, men borgmestrene håber, at en ny regering vil gøre det muligt for kommunerne at bestemme selv. Det er nemlig Folketinget, der skal foretage en lovændring, hvis kommunerne skal kunne begrænse bilerne i byerne. 

Forslaget er i første omgang et oplæg til en dieselbilforbudsdebat. Ifølge en trafikforsker er der forbedringspotentialer i forslaget.

- Det har nok en vis politisk værdi, men det har ikke den store effekt på niveauet af emission i storbyerne, fordi de (dieselbilerne, red.) alligevel vil være på vej ud til den tid, simpelthen fordi de vil være for gamle, siger trafikforsker ved Aalborg Universitet Niels Agerholm.

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen erkender, at der kan være grund til justeringer i borgmestrenes forslag:

- Det er et debatoplæg, og det kan være, der er behov for at få kigget på det, og det kan være, at det skal udformes på andre måder, men det er en nødvendig debat, og det er også en debat, man har taget i andre europæiske storbyer, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland