Børn skal hjælpe med kloakken

 Børn skal hjælpe med kloakken

To kloakklovne lærte i dag børnene på Hvornum skole om håndtering af affald og spildevand. Børne skal nemlig opdrage deres forældre til at behandle naturen ordentligt, mener projektgruppen.

Mariagerfjord Kommune og Danske kloakmestres forening har lavet et projekt, der bruger to klovne til at underholde og lære børn om håndtering af affald og spildevand.

- Vi tror på, at børnene er de rette til at påvirke forældrene i denne sammenhæng, siger Verner Kristiansen, Snæbum, formand for Danske Kloakmestre.

Baggrunden er at undersøgelser i Mariagerfjord Kommune har vist, at 70 procent af de 5700 private septik- og bundfældningstanke ikke virker efter hensigten. Faktisk har en stikprøvekontrol vist, at hver anden husstand leder kloakvand direkte ud i naturen.

- De skal have tømt deres bundfældningstank hvert år. Når de ikke får det gjort, så er det naturen der bøder. En række steder ledes kemikalier fra opvaske- og vaskemaskiner direkte ud i åer og vandløb, siger Verner Kristiansen.

Faktisk er det ikke ulovligt, så længe indstallationen er mere end 25 år gammel. Helt tilbage i 1912 lød vejledningen på vedligeholdelsen af septiktanke på at de skulle tømmes hvert år. Alligevel holder får mange det ikke gjort. Projektet opfordrer folk til at gøre det nu.

- Man må også selv gøre en indsats for at sikre drikkevandet. Man skal ikke bare hoppe over hvor stakittet det er lavest, siger Verner Kristiansen.


Seneste nyt

fra Nordjylland