Børn skal spørges

Nye grusomme detaljer om familien med ni vanrøgtede børn i en faldefærdig ejendom i Serritslev dukker op i det anklageskrift mod forældrene, som TV2/Nord i dag er kommet i besiddelse af. Det får nu lektor Karin Kildedal til at efterlyse mere mod hos lærere, pædagoger og andre professionelle til at spørge barnet direkte og komme ind til sagens kerne, når der er en mistanke om overgreb eller vanrøgt.

TV2/Nord har fået aktindsigt i det seks siders anklageskrift, hvor to forældre står anklaget for vanrøgt, mishandling, tvang, frihedsberøvelse - og i mandens tilfælde yderligere voldtægt af to af børnene og legemsangreb af særlig farlig karakter. Anklagepunkter som skulle have foregået over en årrække.

Derfor appellerer lektor Karin Kildedal til, at man som professionel reagerer på en eventuel mistanke - og henvender sig direkte til barnet.

- Det kræver, at man virkelig tør at holde fast, og man virkelig tør at blive ved med at komme ind til: Hvad foregår der i det barn. Hvad foregår der derhjemme. Hvad er det, som det barn går og tumler så meget med, som man måske som professionel har set, siger lektor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Karin Kildedal, til TV2/Nord.

Ifølge anklageskriftet begynder sagen allerede i juni 2006. I den efterfølgende periode har familien boet i tre kommuner, og antageligt været i forbindelse med flere professionelle fagpersoner - som lærere og pædagoger. Men det har tilsyneladende ikke fået noget til at indlede en grundigere undersøgelse.

- Det er jo forfærdeligt tragisk at opdage, hvad de børn har været udsat for. Men heldigvis, så er langt de fleste sager, hvor der er tale om omsorgssvigt af en anden karakter. Hvor det mere handler om forældre ikke magter at give børn, det de har brug for. Lige nu er jeg mest optaget af, hvad nogle voksne i alle de her år har set, bemærket, som de ikke i tilstrækkelig grad har forsøgt at komme i kontakt med barnet omkring, siger Karin Kildedal.


Seneste nyt

fra Nordjylland