Børnekrig: Private dagplejere må ikke kalde sig dagpleje

Et faldende børnetal får Aalborg Kommune til at bruge grove metoder i kampen om børnene. De mener de private dagplejere, der føler sig chikaneret af kommunen.

I 13 år har Pia Lassen Jørgensen fra Svenstrup passet børn i sit eget hjem, som hun kalder Æblehavens Dagpleje. I daglig tale er hun privat dagplejer, men det må hun ikke kalde sig for Aalborg Kommune - faktisk må hun slet ikke kalde sig dagplejer.

- Jeg synes, det er lidt ærgerligt, at jeg skal forsvare, at jeg er dagplejer. Jeg kunne godt tænke mig, at det bare var en selvfølge, siger Pia Lassen Jørgensen.

De private pasningsordninger har i årevis kaldt sig private dagplejere. De er godkendt under § 78 i Dagtilbudsloven. Men i § 21 i samme lov er en anden pasningsform - også omtalt som privat dagpleje - en pasningsform, som dog ikke bliver brugt i Aalborg Kommune. Aalborg Kommune mener alligevel, at der kan opstå misforståelser, og derfor kræver de, at Pia Lassen Jørgensen og andre pasningsordninger ikke længere kalder sig dagplejere.

- Det her er selvfølgelig ikke kommet ud af den blå luft. Det kommer af, at vi har observeret nogle misforståelser og har fået henvendelser fra nogle forældre, som på et eller andet plan måske ikke har været helt bevidste om, hvad det er for noget lovgivning, der ligger bag det pasningstilbud, jeg nu har valgt, siger dagplejeleder i Aalborg Kommune, Peter Ottesen.

Men den går ikke. I et svar til folketingsmedlem Mette Bock fra Liberal Alliance slår socialminister Manu Sareen fast, at det ikke er lovligt, hvis kommuner forbyder private dagplejere til at anvende den titel.

- Dagtilbudsloven regulerer ikke, hvad den enkelte private pasningsordning måtte kalde sin ordning, skriver Manu Sareen.

Men Aalborg Kommune giver sig ikke. Hvis ikke de private dagplejere holder op med at kalde sig dagplejere, så vil kommunen ikke længere linke til dem på kommunens hjemmeside.

- Det er noget ordkløveri. Det har slet ikke noget med vores arbejde at gøre. Det er bare noget tosset noget, siger Pia Lassen Jørgensen.

May-Britt Andersen er formand for Foreningen af private dagplejere i Nordjylland. Hun mener, at det hele i virkeligheden er en kamp om børn. Aalborg Kommune forsøger at kvæle de private dagplejere, fordi børnetallet er faldende, samtidig med at det kommer flere og flere private dagplejere.

- Det er en bisset måde, de gør det på. De går efter os og truer med at lukke os ned, for at den kommunale dagpleje kan overleve, siger May-Britt Andersen.

Pia Lassen Jørgensen og alle de andre pasningsordninger i Aalborg har accepteret ikke længere at kalde sig private dagplejere, men ordet dagpleje vil de ikke give slip på.

- Kunne du ikke bare kalde dig privat børnepasser?

- Jo, det kunne jeg da, men jeg synes ikke, vi bare skal klappe hælene sammen og gøre som kommunen siger, når vi nu har folketingspolitikernes opbakning til, at vi gerne må kalde os dagpleje.

Efter at TV2/Nord er gået ind i sagen har Aalborg Kommune nu droppet sin trussel om, at de ikke længere vil linke til de private dagplejere, hvis de fastholder at kalde sig dagplejere. Kommunen vil i stedet skrive på sin hjemmeside at de ikke "er ansvarlig for indholdet" på den side, de linker til.


Seneste nyt

fra Nordjylland