Atypisk samarbejde: Brandfolk advarer landmænd mod naturbrande

Efter en særdeles tør og varm sommer sidste år beder brandfolk nu landmændene om at tage sine forholdsregler på markerne.

Høsten er så småt begyndt rundt omkring på de nordjyske marker, men det er ikke uden risiko, når store maskiner kører rundt blandt de sommertørre korn.

Der kan nemlig opstå naturbrande på markerne. Men det skal et nyt og atypisk samarbejde mellem brandvæsen og landbrug nu forsøge at dæmme op for. 

- Vi ser hvert år mange brande i løbet af høst-månederne. En af de hyppigste årsager til ulykkerne er, at maskiner laver gnister, som antænder markerne, siger Kenneth Poulsen, der er byggechef i Seges, landbrugets fælles videnscenter under Landbrug & Fødevarer.

Bitter erfaring fra sidste sommer

Sidste sommer var mere varm og tør end normalt, og det medførte et rekordstort antal natur- og markbrande. Og selvom vi endnu ikke når samme tørke i Danmark som sidste år, så opfordrer brandfolk nu landmændene til at udvise forsigtighed under dette års høst. 

- Vi ved, at danske landmænd er utrolig årvågne og gerne vil forebygge markbrande, men det er virkeligt vanskelige forhold de skal arbejde under i en i forvejen meget travl periode, fortæller Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef for Danske Beredskaber.

Et af rådene fra brandfolkene er at bruge app’en, der hedder ”112”. Den kan spare kostbar tid hvis uheldet er ude, fordi den kan sende eksakte koordinater til beredskaberne.

- Når man kører rundt og arbejder på syvende mark vest for stuehuset, så er det tit vanskeligt at opgive eksakt adresse eller kørevej, forklarer Bjarne Nigaard.


Seneste nyt

fra Nordjylland