Frygter at brand spreder til sig til mose - risikerer langt slukningsarbejde

Hvis brand på Kystvejen ved Dokkedal breder sig til mose, kan det tage ugevis at slukke ilden.

Brandfolk kæmper på flere fronter mod flammer og markbrande. Både i Lillevorde og ved Dokkedal har flammer raseret store markarealer. 

På Kystvejen syd for Egense har en stor markbrand raseret et anslået 10 hektar stort område, og tankvogne har sprøjtet vand på flammerne, og traktorer har pløjet brandbælter for at stoppe flammernes fremgang. 

- Vi mener, at vi har branden under kontrol, men der er mange usikkerheder forbundet med denne brand, så vi ekstra forsigtige, siger beredskabschef Jan Nedza fra Nordjyllands Beredskab. 

Problemet med brande i netop det område er, at der er spagnum i jorden, og dermed er der risiko for, at det kan fortsætte med at ulme i jorden i månedesvis, som det er sket før i området omkring Lille Vildmose. 

Kort efter branden ved Dokkedal brød ud, opstod der også en brand på Lillevordevej, og derfor er omrking 50 brandfolk fra fra Als, Terndrup, Aalborg, Hals, Hadsund, Mou, Dronninglund og Støvring kaldt til området.

Nervøse for spagnum - Beredskabstyrelsen kaldt til assistance

Denne brand er ifølge beredskachefen så meget under kontrol, at man nu flytter folk tilbage til branden ved Dokkedal.

- Selvom vi mener at have branden på Kystvejen under kontrol, er vi meget nervøse for, om ilden er gået i spagnumen, derfor har vi tilkaldt assistance fra Beredskabstyrelsen i Thisted, siger Jan Nedza. 

- Der er masser af luft i spagnumen, så bare en enkelt gnist kan få det til at ulme under jordoverfladen, og hvis det sker, kan det brænde i uendeligt lang tid, derfor sætter vi massivt ind for en sikkerheds skyld. 

Brandfolk kæmper mod flammerne.
Brandfolk kæmper mod flammerne.
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Der er ikke udpeget en decideret årsag til brandene, der begge er startet som markbrande. Beredskabschefen forventer, at man har et par timers arbejde foran sig ved branden på Lillevordevej, mens det er for tidligt at sige, hvor længe der skal arbejdes på Kystvejen, hvor området er stort og svært fremkommeligt. 

Indsatslederen oplyser kort efter klokken 17, at der er ild i 30 hektar - og at der stadig er flammer i området. 

OPDATERES


Seneste nyt

fra Nordjylland