Bred enighed i Frederikshavn: Magten skal tilbage til skolerne

Selvom evalueringen er lige på trapperne, var aftenens paneldeltagere i Frederikshavn Kommune enige - skolerne skal bestemme mere selv.

Godt 220 tilskuere blev tirsdag aften vidne til, at der over en bred kam er opbakning til, at skolerne i Frederikshavn Kommune igen skal have lov at bestemme over deres egen hverdag. 

Selvom en samlet evaluering af skolestrukturen er lige på trapperne, var de 10 byrådskandidater var for en stund helt enige.

- Vi har lyttet til lærerne og kritikken, og vi bakker op: Magten skal tilbage til de enkelte skoler. Det er lærerne selv sammen med den enkelte skoleledelse, der selv skal bestemme, sagde det samlede panel. 

Den store besparelse på skolerne, der både kostede lukninger og lærerfyringer, har været udskældt fra alle sider, og nu lader det til, at politikerne igen er parate til at overlade ansvaret for skolerne til lærerne og skolelederne. 

Både Alternativets Ole Jonsson og De Konservatives Peter Nielsen meldte sig også parate til at sløjfe den rullende skolestart. 

SF: Det begynder aI lysne
Skolestrukturen kom til verden som et nødvendigt onde for at spare penge i en kommune, som i den grad manglede penge. 

- Besparelserne har gjort ondt. Både lærere og andre kommunalt ansatte har kæmpet, sagde borgmester Birgit S. Hansen. 

I det hele taget var Frederikshavns Kommunes dårlige økonomi central i aftenens debat.

Men mens byrådskandidaterne i Hjørring er parate til at sætte kommuneskatten op, er der dog ikke nogen som helst udsigt til, at det kommer til at ske i Frederikshavn.

- Før jeg blev borgmester, hævede en Venstre-borgmester skatten to gange - og se, hvor det førte os hen, sagde borgmester Birgit S. Hansen med henvisning til, at kommunen var uhyre tæt på at blive sat under administration. 

Hun fik bred opbakning på tværs af partierne. 

- En skattestigning er gift for erhvervslivet, lød det fra Venstres borgmesterkandidat, Jytte Høyrup. 

I stedet vil kandidaterne kigge forbruget efter i sømmene. Nye Borgerlige og DF vil skære i de 54 millioner kroner, som kommunen bruger på flygtninge, Liberal Alliance vil kigge nærmere på psykiatribudgettet 

Kun Enhedslistens Ida Skov var åben for at lade skatten stige. 

- Vi kan ikke spare mere, og potentielle tilflyttere ser ikke kun på skatten som et tal - de ser også på, om ting som dagtilbud og skoler fungerer, sagde hun. 


KV17 - Frederikshavn

Anders Broholm

Venstre skifter gruppeformand: Den erfarne yngstemand overtager styringen

221117 birgit s hansen

Kommunalvalgets dronning konstituerer sig bredt

718682_250112_lars_møller_foto_til_web_0

Tidligere borgmester stopper politisk karriere efter Venstre-lussing

240817 Birgit Hansen

Birgit S. Hansen får 42 procent af stemmerne i Frederikshavn

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland