Nervøsitet på fiskerimesse: Brexit kan få store konsekvenser

Hvis Storbritannien træder ud af EU uden en aftale, kan det få store konsekvenser for de danske fiskere. Det fyldte meget på den store fiskerimesse Danfish i Aalborg i dag.

14.000 deltagere fra 50 forskellige lande er i disse dage samlet til den store fiskerimesse Danfish i Aalborg Kongress- og Kulturcenter. En messe hvor udstillere fra hele verden kommer for at vise den nyeste teknologi og det nyeste grej indenfor fiskeribranchen. Men i år står messen i høj grad i skyggen af udsigten til briternes udtræden af EU. Den begivenhed kan nemlig få store konsekvenser for de danske fiskere. 

Det er muligheden for et såkaldt no-deal-brexit den 31. oktober, der gør fiskerne bekymrede.

De henter i øjeblikket omkring 30 procent af deres fangst i britisk farvand, men det kan de ikke længere, hvis Storbritannien træder ud af EU uden en aftale. 

Usikkerhed blandt fiskerne

Dermed står mange af de danske fiskere altså til at tabe en betydelig del af deres indtjening, og derfor havde Danmarks Fiskeriforening onsdag arrangeret et seminar om netop Brexit i forbindelse med Danfish-messen, hvor deltagerne kunne blive klogere på situationen. 

- Bekymringen er ret stor. Og det er den ganske simpelt, fordi der er sådan en usikkerhed om, hvad der kommer til at ske. Det ene er, hvornår og hvad der kommer til at ske med et Brexit. Det andet er så, hvis vi får et Brexit, der betyder, at vi får lukket for adgangen til britisk farvand. Så er den store bekymring i erhvervet selvfølgelig, hvor de fartøjer, der fisker i britisk farvand, så skal rejse hen for at foretage deres fiskeri, fortæller direktør i Danmarks Fiskeriforening, Kenn Skau Fischer. 

Risiko for nedskæringer

En af de fiskere, der i øjeblikket holder vejret, er Brian Bloch Larsen fra Hanstholm. Han er medejer af et rederi med 12 ansatte, og de fanger omkring en tredjedel af deres fisk i britisk farvand. 

- Det er ikke sikkert, at vi bliver ved med at have lige så mange ansatte. Det kan være, at vi skal skære ned og have færre dage på havet. Omsætningsmæssigt kan det nemt komme til at betyde en hel masse for os, for vi bliver afskåret fra en del af vores fiskeri, hvor vi har en stor del af vores omsætning, fortæller Brian Bloch Larsen. 

Gensidig afhængighed

Den nordjyske næstformand i EU's fiskeriudvalg, Søren Gade (V), var også med til dagens Brexit-seminar. Han tror på, at det kan lade sig gøre at få lavet en handelsaftale med briterne. Også selvom det skulle ende med et no-deal-brexit. Det er nemlig ikke kun Danmark, der er afhængig af en aftale med briterne - det gælder i høj grad også den anden vej. 

- De har jo et stort marked i både Frankrig og Danmark for deres sild og makrel. Og det falder jo bort, hvis vi ikke har lov til at fiske der. Derfor kan man sige, at hvis der skal være en handelsaftale med Storbritannien, så skal de også give sig på fiskeriet, lyder det fra Søren Gade.


Seneste nyt

fra Nordjylland