Brug knæet

En ny undersøgelse peger på, at patienter med slidgigt i knæet ikke har tillid til, hvad deres knæ kan holde til.

Patienter med slidgigt i knæet, også kaldet knæartrose, tør ikke bruge knæet fuldt ud. En ny undersøgelse fra Aalborg Universitetshospital og Syddansk Universitet viser nemlig, at patienter med slidgigt i knæet ikke har tillid til, hvad deres knæ kan holde til.

Problemet er, at patienter der ikke bruger knæet nok, kun gør det hele værre.

- Har man først lav tiltro til knæet kan det i sig selv føre til en reduktion af ens funktionsevne. Formentlig fordi man i stedet for at bruge knæet bliver mindre fysisk aktiv. Tiltroen er derfor vigtig for at bibeholde mobiliteten, siger Forskningsfysioterapeut Søren Thorgaard Skou, der står bag undersøgelsen.

Ifølge Søren Thorgaard Skou er det er vigtigt, at man så vidt muligt kommer til at bruge knæet. Bevægelse og træning en vigtig del i at holde knæet i form.

En patient med slidgigt i knæet skal derfor have mere tillid til, at knæet nok skal holde. Søren Thorgaard Skou mener derfor, at man skal arbejde mere med patienters psyke.

- Hvis folk føler, at de generelt er i en dårlig helbredsmæssig forfatning, så ser vi, at deres tillid til knæet er tilsvarende lav. Det er derfor tydeligt, at der i forbindelse med den slags lidelser, er en psykologisk komponent, som man ikke skal undervurdere, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland