Budget i Hjørring på plads

 Budget i Hjørring på plads

Bred politisk enighed bag budgetforlig i Hjørring.

- Det er med splittede følelser, at jeg nu kan præsentere borgere og medarbejdere i Hjørring Kommune for budgettet for næste år. Jeg er meget tilfreds med, at det i år er lykkedes at samle byrådets medlemmer om budgettet. Det er vigtigt, at vi politikere står sammen i denne økonomiske vanskelige tid. Men det er samtidig med en følelse af, at der er taget føregreb både på servicetilbuddene til borgerne og vores politiske visioner for kommunen. Budget 2009 gør ondt - på borgerne, på medarbejderne og på undertegnede. Men vi kan ikke gøre det anderledes, sådan som den økonomiske situation er i dag, siger borgmester Finn Olesen.

Det er et enigt forhandlingsudvalg for Hjørring Kommune, der nu kan præsentere budget 2009. Budgettet på godt 3 milliarder kroner indebærer besparelser fordelt på alle fagområder i Hjørring Kommune. Dette vil medføre en række serviceforringelser både på det sociale område, på børne- og undervisningsområdet, samt nedskæringer i de administrative udgifter.
Det vil sige et lavere serviceniveau for borgerne og en reduktion på 100 stillinger.

- Reduktionen i antallet af stillinger kommer til at betyde, at vi må sige farvel til nogle af vores medarbejdere. Men vi vil i samarbejde med medarbejderne, samarbejdsudvalgene og de faglige organisationer forsøge at finde løsninger, der begrænser antallet af egentlige opsigelser mest muligt. Og jeg ved, at der allerede er indkaldt til de første møder, siger borgmesteren

Allerede inden de politiske budgetforhandlinger gik i gang, stod det klart, at Hjørring Kommune var tvunget ud i en række besparelser, hvis de økonomiske ender skulle nå sammen.

Årsagen til de økonomiske udfordringer i Hjørring Kommune er først og fremmest et stigende udgiftspres på det sociale område og på undervisningsområdet. Hertil kommer en reduktion i kommunens bloktilskud på 17 millioner kroner som følge af skattestigninger i en række andre kommuner i 2008. I alt manglede der omkring 60 millioner kroner årligt i budgettet for 2009.

- Det er en ringe trøst, at vi deler økonomisk skæbne med alt for mange andre af landets kommuner. Og det er heller ikke nogen trøst, at langt hovedparten af vores økonomiske problemer skyldes udefra kommende årsager. I sidste ende er det borgerne og medarbejderne, som skal betale prisen for den alt for stramme økonomi i de danske kommuner, siger borgmester Finn Olesen og fortsætter:

- Hvis jeg skal finde lidt trøst, må det være, at vores økonomiske situation kunne have været langt være. Allerede i foråret stod det klart, at vi havde et stort skred i vores udgifter. Og havde vi ikke slået bremsen til allerede i marts, så skulle vi have fundet besparelser for dobbelt så stort et beløb nu, fastslår borgmester Finn Olesen.


Seneste nyt

fra Nordjylland