Indvielse: Budolfi Plads klar til at åbne

Flere års byggeri på en af Aalborgs centrale pladser er slut. I morgen markeres afslutningen med en åbningsfest.

Nu sker det endelig. En af Aalborgs centrale pladser er klar til at åbne.

Budolfi Plads i hjertet af Aalborg har i mange år været én stor byggeplads, med de gener det har givet for beboerne, de forretningsdrivende, de handlende og trafikanter, der færdes i området.

Men nu har støvet lagt sig, og larmen fra håndværkerne er hørt op.

Lørdag klokken 13 bliver der holdt åbningsfest for den nye plads, som har fået et helt nyt udseende.

Pladsen har blandt andet fået et grønt område, der binder gågaderne sammen, og der er etableret en trappe over for Budolfi Kirke.

Det omfattende grave- og byggearbejde ved Budolfi Kirke i Aalborg er nu slut. Et arbejde der undervejs gav problemer for de forretningsdrivende i området.

NCC, der har stået for totalentreprisen, afleverede forleden området til bygherren, Budolfi Plads A/S, så alt er klart til den store åbningsfest i morgen.

- Det har været spændende at skabe den nye plads, og jeg håber, at alle, der færdes og bor her, bliver glade for den, siger Henrik Krogh Holm, der er områdedirektør i NCC, i en pressemeddelelse.

Før etableringen af den nye Budolfi Plads lå der en Nordea-bygning, et supermarked og et parkeringsanlæg i området.

Alt det er nu revet ned, og i stedet er der opført en ny parkeringskælder med plads til 131 biler. Oven på den er der etableret en grøn plads omkranset af blandt andet af 31 boliger, et Rema 1000-supermarked og Restaurant Aktuel.

Samlet er der tale om et byggeri på i alt 11.000 kvadratmeter inklusive kælder.

Ved åbningsfesten i morgen lørdag er der tale ved Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, og der bliver serveret gløgg, kakao og æbleskiver, og der er nissehuer og balloner til børnene.

Musikken er lagt i hænderne på Aalborg Garden og Gregers Løvendahl Mogstad band.

Vigtige årstal for Budolfi Kirke og Budolfi Plads

1440: Budolfi Kirke, som den ser ud i dag, opføres i sengotisk stil, men kirken har ligget på denne plads siden 1000-årene.

 

1554: Kirken overgår til domkirke og er siden blevet tilbygget flere gange. Bl.a. kom det barokke spir i 1759, da det oprindelige tårn blev ødelagt.

 

1935-37: Budolfi Plads bliver anlagt, og pladsen blev navngivet den 18. oktober 1937. Her lå før tre smalle gyder: Kirkegyde, Karen Poppes Gyde og Svingelen. Mellem de to førstnævnte smøger lå den gamle bispegård og De Smithske Jernstøberier.

 

1937-60: Budolfi Plads bliver primært benyttet som grønttorv samt parkeringsplads.

 

1960-63: I 1961 åbner Danmarks første Kvickly på Budolfi Plads. Til byggeriet hører også benzintank og service samt parkering i to etager.

 

1962: Budolfi Hus bliver indviet til Andelsbanken. Bygningen er præmieret i 1963 af Aalborg Kommune.

 

1969: Vingårdshus bliver indviet.

 

 

Kilde: Aalborg Kommune/Historisk atlas.dk

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland