Buspassagerer kender ikke reglerne - støder sammen med cyklister

Et nyt projekt skal skabe bedre kendskab til færdselsreglerne for cyklister og buspassagerer og føre til færre uheld.

Cyklister og buspassagerer har et anstrengt forhold til hinanden, og det sker alt for ofte, at de kommer i karambolage med hinanden, når bussens stoppested ligger ved en cykelsti. 

Det viser en ny undersøgelse, som Cyklistforbundet i Aalborg, Aalborg Kommune og Nordjyllands Trafikselskab (NT) har gennemført.

- Resultaterne viser, at der er utryghed i mødet mellem cyklister og buspassagerer. 81 procent af cyklisterne føler sig utrygge, når de cykler forbi et busstoppested, og 40 procent af buspassagerne føler sig utrygge, når de skal stige af en bus og direkte ud på en cykelsti, fortæller projektleder Mette Olesen, NT. 

Buspassagerer kan ikke færdselsreglerne

Utrygheden kan bunde i, at det langt fra er alle, der kender færdselsreglerne og ved, hvem der skal holde tilbage for hvem.

- 80 procent af cyklisterne svarer rigtigt, når de bliver spurgt om færdselsreglerne, mens 70 procent af buspassagerne svarer forkert. Vi kan derfor konkludere, at der er behov for, at der bliver sat fokus på færdselsreglerne på området. Særligt i forhold til buspassagerne, siger Mette Olesen

Ifølge reglerne skal cyklisterne holde tilbage, når buspassagerer stiger direkte ud på en cykelsti, mens det er buspassagererne, der skal holde tilbage, når de stiger ud på en perron eller ved et helleanlæg. Det vil sige, at buspassagererne skal blive på perronen, inden de går over cykelstien, hvis der kommer cykler.

En ny kampagne, der løber af stablen i foråret 2018, skal forbedre kendskabet til reglerne, så færre bliver involveret i uheld og få flere til at føler sig trygge, når de skal henholdsvis af en bus eller forbi et busstoppested på cykel.

Udover informationsmaterialer på og i busserne i Aalborg og på uddannelsesinstitutioner, bliver der også lavet et forsøg med at markere udvalgte stoppesteder og cykelstier med en anden belægning, som gør opmærksom på, at man skal være ekstra opmærksom.

FAKTA om kampagne

Kampagnen kommer til at køre gennem følgende kanaler og med følgende tiltag:
  • Markering med ny type belægning på udvalgte stoppesteder/cykelstier
  • Informationsfilm på bussens infoskærme og online medier
  • Speak i bussen og klistermærker på gulvet/dørene i bussen
  • Bagrudestreamers på bussen
  • Events
  • Information til buschauffører – tips til at undgå utrygge situationer med cyklister
  • Informationsmateriale til uddannelsesinstitutioner med information om færdselsregler

Seneste nyt

fra Nordjylland