Butikker smadrer forebyggende arbejde

Mange butikker sælger ulovligt cigaretter til børn under 18 år. Det smadrer alt forebyggende arbejde mener en misbrugsekspert.

Misbrugskonsulent Eisenhardt Christensen fra Aalborg Kommune fulgte interesseret med da TV2/NORD i går viste, at 14-årige ulovligt kan købe cigaretter i fire ud af fem butikker i Aalborg. Han mener butikkerne har et moralsk problem.

- Hvis voksne udviser en moral, hvor man går imod loven, så er det som at vise de unge, at det kan man roligt gøre. Det synes jeg ikke er i orden, siger Eisenhardt Christensen

En undersøgelse fra Frederikshavn Kommune blandt folkeskoleelever viser at kun to procent af ikke-rygerne har prøvet at tage stoffer, mens hele 55 procent af de der ryger dagligt har prøvet at tage stoffer. Undersøgelsen konkluderer altså, at der er en sammenhæng mellem børns rygning og stoffer.

- Når børn overtræder den grænse med at købe ulovlige cigaretter, så har de også en større risikovillighed for at tage illegale stoffer eller alkohol, siger misbrugskonsulenten.

Det koster nu 2000 kroner i bøde, hvis en butik sælger cigaretter til mindreårige. Men siden loven blev skærpet i september 2008 er der kun to butikker, der har fået en bøde i Nordjylland. Politiet vil kun skride ind hvis de får en anmeldelse.

Hvis butikkerne overholdt loven ville børnene være nødt til at bede deres forældre eller ældre kammerater om at købe cigaretter til dem. Det er Eisenhardt Christensen overbevist om vil få antallet af børn, der ryger til at falde.


Seneste nyt

fra Nordjylland