Bybusser under pres i store byer

Flere af de store byer kan se frem til massive besparelser på bybusser, hvis ikke politikerne finder ekstra penge. Regeringen bør betale, mener kommunerne.

Bybusserne i flere store danske byer, blandt andet Aalborg, risikerer at ende i et regulært blodbad. Det mener flere kommuner, der lige nu skal finde millioner, hvis de skal undgå at spare massivt på bybusserne.

Aalborg skal spare knap 30 millioner
Aalborg Kommune skal bruge 28,8 millioner kroner mere til busser næste år. Kommunen lægger op til at finde 11 millioner ved at spare syv busruter væk herunder fire servicebusruter, der blandt andet er målrettet ældre og handicappede passagerer.

- Det er dybt alvorligt, og hvis den kollektive trafik skal have en rolle at spille i fremtiden, så kræver det handling nu. Regeringen nægter fuldstændig at tage ansvar. Vi kan godt finde nogle penge i kommunerne, men hvis vi skal redde det serviceniveau, vi har i dag og udvikle den kollektive trafik fremover, må regeringen være med, siger rådmand Thomas Kastrup (S).

Samtidig opfordrer kommunerne regeringen til at gribe ind og give flere penge, så den kollektive trafik i kommunerne kan bevares.

Dyrere brændstof og færre passagerer
- Det er helt tosset lige nu. Det er ikke bare et spørgsmål om dårlig håndtering i en enkelt by. Vi kan se over hele landet, at det er et problem. Ministeren må på banen og afhjælpe den kollektive trafikkatastrofe, vi står over for lige nu, og så må vi sammen med regeringen lave en langsigtet løsning, der er mere holdbar end det, vi står med nu, siger Anker Boye (S), næstformand i Kommunernes Landsforening.

Det er en kombination af flere ting, der nu får priserne for busserne til at stige. Blandt andet har øgede brændstofpriser og færre passagerer været med til at sætte prisen op for både rutebiler og bybusser. Desuden rammes de store byer med meget kollektiv trafik skævt af en ny moms på diesel.

Fantasiregnestykker
Trafikselskaberne i Danmark har tidligere anslået, at der mangler 300 millioner kroner på landsplan, hvis busser og rutebiler skal undgå sparekniven.

I august afslog daværende trafikminister Carina Christensen (K) at hjælpe regioner og kommuner. Hun henviste til, at både regioner og kommuner efter hendes regnestykker havde penge til selv at betale for busserne.

- Det er jo fantasiregnestykker, ministeren stiller op. Jeg vil gerne se, hvor de penge er. De findes ikke, og det er bare en undskyldning for ikke at tage ansvar, siger rådmanden i Aalborg, Thomas Kastrup (S).

Anker Boye (S) i Odense mener, at den nye konstruktion, hvor regionale trafikselskaber efter kommunalreformen står for busdriften, også er en del af årsagen til, at udgifterne til busser er løbet løbsk.

- Det er et sundt princip, at den, der bestiller musikken, også betaler. Men som det er nu, kan kommunerne intet gøre for at styre udgifterne. Vi får bare den ene regning større end den anden og værsgo at betale. Der er noget helt galt, som er mere end brændstofpriser. Det må vi have analyseret i bund og ændret, så vi sikrer en langsigtet løsning, siger Anker Boye.
/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland