TV2 Nord

Byggebranche vil ikke acceptere overenskomst

05:10

500.000 lønmodtagere fik i dag en ny overenskomst gældende for de næste tre år. Selvom overenskomsten blandt andet byder på en lønstigning på omkring syv procent i løbet af de tre år, er det langt fra alle lønmodtagere, der er glade for den nye aftale. På nordjyske byggepladser er de så utilfredse, at de vil forsøge at modarbejde flertallets beslutning. Video: Michael Schmidt

Foto: Michael Schmidt

1 af 2

En arbejdsuge på 42 timer er for opslidende, mener 3F-medlemmer, der er stærkt utilfredse med torsdagens aftale.

500.000 lønmodtagere fik torsdag en ny overenskomst gældende for de næste tre år. Selvom overenskomsten blandt andet byder på en lønstigning på omkring syv procent i løbet af de tre år, er det langt fra alle lønmodtagere, der er glade for den nye aftale. På nordjyske byggepladser er de så utilfredse, at de vil forsøge at modarbejde flertallets beslutning.   

- Det kan ikke være rigtigt, at den danske model skal ødelægge os totalt, inden vi når pensionsalderen, siger murer Brian Olsen, der stemte nej ved dagens afstemning. 

Flertallet af de stemmeberettigede medlemmer af LO ville dog ikke det samme som Brian Olsen og makkeren Emil Olsen, og ved middag blev der derfor præsenteret en ny overenskomst. Det er især udsigten til en arbejdsuge på 42 timer, der skræmmer de to murere.   

- Alle ved, at den danske arbejder bliver slidt ned tidligere, der er massivt sygefravær på grund af nedslidning, og så bliver man præsenteret for sådan noget her, siger Brian Olsen.    

Med dagens afgørelse kan arbejdsgiveren fremover forlange fem timers overarbejde om ugen. Overarbejde, lønmodtagerne kan afspadsere på et senere tidspunkt.  

- Vi kan jo ikke afspadsere den nedslidning, vi har haft - den er permanent, kan man sige, siger Emil Olsen.    

På tirsdag mødes de derfor med kollegaer fra byggebranchen for at diskutere fremtiden.   

Har du et godt tip?

Aktuelle serier på Salto

Flere nyheder fra TV2 Nord