Byggeskandale i Skagen

En række Skagen-huse har så alvorlige sokkelfejl, at beboerne nu i flere år har levet i fugtige, sundhedsfarlige boliger.

Det så lovende ud, da 40 familier kunne indtage deres nyopførte drømmeboliger på Lønningen i Skagen for otte år siden. Men glæden varede kort. Allerede inden for det første år var der store fugtproblemer og skimmelsvamp - også hos Maria Pedersen og hendes famili.

- Det startede med, at tapetet boblede, og vores datter blev meget syg, siger Maria Pedersen.

Genboen, John Jørgensen, havde også fugt i huset straks efter indflytningen

- Bygherren forsøgte at udbedre med ventiler og nogle varmestave i muren, men det hjalp overhovedet ikke. Jeg fik næseblod af at opholde mig i soveværelset, og så anbefalede entreprenøren os at flytte ud af rummet, siger John Jørgensen.

Soklerne i de 40 huse er bygget forkert. Groft sagt gør konstruktionen, at vand ledes ind under huset i stedet for at blive ledt væk fra huset.

Det boblende tapet fik Maria Pedersen til at kontakte lægen, embedslægen, teknisk forvaltning og kommunen.

- Det endte med, at Frederikshavn kom med et kondemneringspåbud, som betyder, at det er forbudt og sundhedsskadeligt at opholde sig i boligen, siger Maria Pedersen.

Familien kunne ikke overskue at flytte og fik lov til at blive boende efter en midlertidig, såkaldt skimmelsvampsanering, der betød, at fodlister og tapet blev fjernet. Det samme skete i fire andre huse på Lønningen.

- Det har været fysisk og psykisk hårdt at leve med betonstøv i to år, men der er intet alternativ, siger Maria Pedersen.

Bygherren, Arne Andersen, Vrå, erkender at soklen er fejlkonstrueret.

- Jeg har tilbudt at udbedre skaden efter teknologisk Instituts anvisninger, siger Arne Andersen til TV2Nord.

Ifølge Maria Pedersen, der også er bestyrelsesmedlem i Andelsboligforeningen Ankermedet, er det for risikabelt at tage imod bygherrens tilbud.

- Det er en lappeløsning, hvor vi bare kan få tætnet mellem sokkel og murværk, og så har vi samme problem igen om nogle år. Nu ender det formentlig med, at vi selv kommer til at betale for at få det repareret rigtigt, siger Maria Pedersen.


Seneste nyt

fra Nordjylland