Uventet enighed: Byråd i Hjørring vil opføre besøgscenter ved Rubjerg Knude

Overraskende nok var der 100 procent enighed om konservativt forslag om at lave besøgscenter ved Rubjerg Knude, når fyret er flyttet.

Overraskelsen var stor, da de Konservative i aftes fremlagde følgende forslag på byrådsmødet i Hjørring: 

- I forbindelse med flytning af Rubjerg Knude Fyr igangsætter Hjørring Byråd samtidig undersøgelser med henblik på at indrette området med besøgscenter, hvor Fyrets historie, sandflugt og kystens forandringer fortælles, samt tidssvarende service- og parkeringsfaciliteter. Investeringerne finansieres via entrebetaling af besøgende.

Forslaget fik opbakning hele vejen rundt i byrådssalen. 

- Ja, det er vi jo ikke helt vant til, at alle er enige, så det er vi da glade for, siger De Konservatives Per Møller, der havde stillet forslaget. 

- Det er jo et helt unikt sted, som i dag er helt gratis at besøge. Men stedet fortjener noget mere opmærksomhed, og der kommer trods alt godt 250.000 besøgende om året, så tanken er, at lave et besøgscenter, hvor man præsenterer historien, naturen, kysten og museum ude ved fyret, så vi kan sikre, at der kommer mere aktivitet til området, forklarer Per Møller.

Kommunen har tidligere vredet sig i seletøjet, da man skulle finde penge til en eventuel flytning af fyret, som kom med på finansloven. Fem millioner kroner er der sat af til flytningen, og nu vil kommunen undersøge, hvordan det kan lade sig gøre at lave en selvfinansierende løsning på stedet. 

- Tankerne er store, men pengene er små. Men nu går by- og landdistriktsudvalget i gang med forarbejdet, så vi eventuelt kan få afsat nogle penge til projektering på næste års budget, der skal vedtages til efteråret. Og skal vi finde 250.000 kroner til det, er vi klar til at prioritere det, siger Per Møller. 

Derefter skal der professionelle folk på opgaven med at søge fonde og rejse kapital til opførelsen af stedet. Bliver huset en realitet, kan besøgende se frem til at skulle betale for at parkere på stedet. 

- Vi kalder jo os selv for en naturkommune, så det er vigtigt i forhold til vores branding af kommunen. Oveni udløber vores lejemål på Strandfogedgården, så vi skal også til at se på en ny løsning for Sandflugtsmuseet, så der er god idé i at se på en ny løsning. 

Inden et besøgscenter kan blive en realitet, skal der også aftaler på plads med Naturstyrelsen, da man ligger på kanten af et Natura 2000-naturbeskyttelsesområde. 


Seneste nyt

fra Nordjylland