Byråd indførte ulovlig særregel for at ramme Knud Kristensen

En særregel for bud på opgaver for Vesthimmerlands Kommune beskyldes nu for at være ulovlig praksis, diskriminerende og udelukkende indført for at ramme den tidligere borgmester, Knud Kristensen.

Vesthimmerlands Kommune er med en særregel for politikere med eget håndværkerfirma kommet på kant med loven. Regelen blev indført i sin tid efter en sag, hvor den daværende borgmester, Knud Kristensen, blev beskyldt for at være inhabil i en sag om en byggegrund i kommunen.

Dengang blev det besluttet af et flertal i kommunalbestyrelsen, at der skal indhentes mindst to tilbud, hvis en politiker med eget firma byder på en opgave på mellem 50.000 og 100.000 kroner. Opgaver i den størrelsesorden kan normalt godt gives til et firma, uden at andre har budt ind. Men hvis firmaet, der får opgaven i sådan en situation, ejes af en politiker, skal kommunen lave en skriftlig redegørelse. 

Og det betyder ikke bare mere arbejde for de ansatte på rådhuset i Vesthimmerlands Kommune - det har også fået tømrermester Hans-Jørgen Kastberg til at opgive at være byrådspolitiker. Han sad i otte år i byrådet for de Konservative i Vesthimmerlands Kommune, men ved valget i november undlod han at genopstille, fordi han synes det er umuligt at være politiker og erhvervsdrivende på samme tid i Vesthimmerlands Kommune.

- Man skal først lægge en masse energi i det byrådspolitiske arbejde og så kritiseres bagefter og mistænkeliggøres, hver gang man har fået en opgave ved en offentlig licitation eller andre budformer. Så bliver det lidt for meget, siger Hans-Jørgen Kastberg. 

- På den måde er vi altid i konkurrence, hvorimod en anden håndværker ikke behøver at være i konkurrence med to andre, hvis der for eksempel er tale om opgaver mellem 50.000 og 100.000 kroner, siger Hans-Jørgen Kastberg.

Dansk Byggeri ind i sagen

Den ulovlige praksis i Vesthimmerlands Kommune har nu fået Dansk Byggeri til at gå ind i sagen. I et brev til kommunalbestyrelsen skriver erhvervsorganisationen, at Vesthimmerlands Kommune ikke lovligt kan vedtage særregler. 

- Den virksomhed, der har en politiker i ejerkredsen, er jo altid i konkurrence, og det strider mod det grundlæggende udbudsretlige ligebehandlingsprincip. Det synes vi er et problem, siger Louise Dahl Krath Jensen, afdelingschef i juridisk afdeling i Dansk Byggeri. 

Dansk Byggeri har nu været til møde på rådhuset i Vesthimmerland for at få redt trådene ud.

- I den forbindelse har kommunen oplyst, at man vil evaluere de her regler og også tage Dansk Byggeris synspunkter med, så det afventer vi nu, siger Louise Dahl Krath Jensen.

Borgmester trækker i land

Vesthimmerlands nye borgmester, Per Bach Laursen (Venstre), er med på at kigge en ekstra gang på den meget specielle udbudsregel.

quote Det kan godt være, at den var lige på grænsen af nogle ting, men det var nødvendigt, mente byrådet med et flertal på et tidspunkt.

Per Bach Laursen, borgmester

- Den blev vedtaget, fordi kommunen på et tidspunkt havde behov for det. Det kan godt være, at den var lige på grænsen af nogle ting, men det var nødvendigt, mente byrådet med et flertal på et tidspunkt. Nu synes jeg, at tiden er gået. Vi har prøvet det af, og vi synes, det har været bøvlet at arbejde med for vores medarbejdere, og vi synes måske også, at reglen efterhånden er irrelevant, siger Per Bach Laursen.

Ifølge Hans-Jørgen Kastberg har kommunen ramt helt ved siden af, fordi den har prøvet af lave en særregel for at ramme tidligere borgmester Knud Kristensen, som via sin egen murer- og entreprenørforretning har budt ind på og fået flere af byggeopgaverne i kommunen.

- Der har været så meget aktindsigt i de her sager, om hvem der har fået de her opgaver. Og det viste sig, at der ikke var nogen overrepræsentation af Knud Kristensens firma i de sager. Og så laver man en udbudspolitik, der diskriminerer håndværkere. Det er helt grotesk, siger Hans-Jørgen Kastberg.

Regel født af uvidenhed

Ifølge Knud Kristensen selv er der ikke nok kendskab til habilitetsreglerne blandt byrådspolitikere.

- Det er faktisk umuligt at være erhvervsdrivende og så også være byrådsmedlem og borgmester, når nu de øvrige ikke har sat sig tilstrækkeligt ind i habilitetsreglerne, siger Knud Kristensen. 

Den tidligere borgmester meddelte mandag aften på en generalforsamling i vælgerforeningen, at han indstiller sin politiske karriere med øjeblikkelig virkning efter en særdeles grim valgkamp, hvor han tabte borgmesterposten. 

Diskriminerende og kun møntet på Knud Kristensen mener tømrermester og tidligere byrådsmedlem

 


Seneste nyt

fra Nordjylland