Byråd skal tage stilling til elektriske løbehjul

Politisk modstand mod en to-årig forsøgsordning med elløbehjul har nu sendt sagen videre til behandling i Aalborg byråd.

Aalborg Kommune vil gerne have indført en to-årig forsøgsperiode med 100 el-løbehjul i byen - på samme måde som det lige nu er muligt at hoppe på et elektrisk løbehjul i København.

Video: Trafikforsker mener, at el-løbehjul er noget bras

Den to-årige forsøgsordning skulle i dag være vedtaget i by- og landskabsudvalget, men her stemte Konservative og Dansk Folkeparti imod og Dansk Folkeparti kræver, at sagen bliver sendt til behandling i byrådet.

- Vi synes ikke, vi har erfaringer fra andre byer, der taler for at det her skulle være en god idé. Faktisk tværtimod. Så det bør vi gøre alt hvad vi kan i Dansk Folkeparti for at få stoppet i Aalborg, siger Kristoffer Hjorth Storm, 1. viceborgmester til TV2 Nord.

Den bekymring deler de ikke hos Socialdemokratiet, der gerne ser forsøgordningen indført:

- Vi håber, at folk kommer til at bevæge sig på en ny måde i trafikken. Vi ser jo enorm trængsel ind gennem midtbyen. Det er selvfølgelig ikke alle, vi kan flytte fra en bil til et løbehjul, og jeg kan også godt frygte, at vi flytter nogen fra cykel til løbehjul. Folk skal jo stadig bevæge sig. Men det interessante er, hvad det gør ved vores by, at der kommer en spiller mere på markedet, siger Lisbeth Lauritsen, medlem af By- og Landskabsudvalget for Socialdemokratiet, til TV2 Nord.

quote Alt i alt er det simpelthen noget bras.

Harry Lahrmann, trafikforsker ved Aalborg Universitet

I København, hvor løbehjulene har været tilgængelige siden årsskiftet, offentliggjorde Region Hovedstaden i begyndelsen af august en opgørelse, der viste, at over 100 mennesker er kommet slemt til skade på et elløbehjul i år – og Harry Lahrmann, trafikforsker ved Aalborg Universitet, forudser, at den historie vil gentage sig.

- Det er svært at styre dem, man kan ikke styre dem med en hånd, og samtidig skal man række hånden ud, og det kan man ikke komme til, for man bremser med den anden hånd. Alt i alt er det simpelthen noget bras, siger han.

Men det mener Lisbeth Lauritsen ikke er et argument for at holde løbehjulene væk fra gaderne: 

Nu er det jo ikke løbehjulene, der er problemet, det er folks adfærd, der er problemet. De her løbehjul er kommet for at blive, og så må vi jo bare henstille til, at folk opfører sig ordentligt på de løbehjul.
(- Men I sætter jo 100 mere ud, det har jo også en påvirkning?) Jo, det vil det selvfølgelig have, men der må vi have et godt samarbejde med politiet i forhold til trafiksikkerheden.

Video: De elektriske løbehjul kan være et problem, både for trafiksikkerheden og for miljøet.

Seneste nyt

fra Nordjylland