Byrådsmedlem opfordrer til at lave støtteerklæring til Aphinya

SF’eren Theresa Berg Andersen, der er byrådsmedlem i Vesthimmerlands Kommune, vil forsøge at samle byrådet om at lave en støtteerklæring til 13-årig thailandsk pige, der er blevet udvist af landet.

Om få dage må 13-årige Aphinya Pechmuang pakke sine tasker og forlade Danmark – til trods for at hendes mor bor i Farsø, at hun taler dansk og går på Farsø Skole.

Aphinya Pechmuang skal forlade landet, fordi Udlændingenævnet vurderer, at der ikke er grundlag for, at hun kan blive integreret. Vurderingen kommer på baggrund af, at Aphinya Pechmuangs mor flyttede til Danmark for at bo med sin danske mand i 2012, og i første omgang lod Aphinya Pechmuang blive i Thailand med sin 74-årige mormor.

I marts 2017 kom Aphinya Pechmuang så til Danmark – og ifølge Udlændingenævnet tyder de fem års adskillelse på, at hendes mor har haft intentioner om at lade hende blive i hjemlandet.

Afgørelsen har fået flere op af stolen – blandt andet Enhedslisten, som tidligere har bragt sagen op for udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Også en af Aphinya Pechmuangs lærere, Pernille Aakmann, har råbt op og startet en underskriftsindsamling, hvor der indtil videre er kommet 2.278 underskrifter.

 

SFs Theresa Berg Andersen, der er 1. viceborgmester i Vesthimmerlands Kommune, er fortørnet over afgørelsen.

- Ankenævnet har efter min overbevisning ikke kigget på den konkrete sag, for så havde de lyttet til skolens opfordring, fordi hun er så integreret, siger Theresa Berg Andersen.

Hun opfordrer nu byrådet i Vesthimmerlands Kommune til at lave en støtteerklæring til Aphinya Pechmuang. I første omgang har hun kontaktet byrådsmedlemmer fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, som ifølge hende godt kan se, at loven her rammer forkert, ligesom hun arbejder på at få borgmester Per Bach Laursen (V) til at støtte op om sagen.

- Man bliver altid rørt, når det handler om børn. Jeg er dog ikke nok inde i sagen lige nu til at kunne formulere en støtteerklæring. Jeg vil dog ikke afvise at støtte op, hvis hvis spørgsmålet kommer op i byrådet, siger borgmester Per Bach Laursen. 

Aphinya Pechmuang skal forlade landet mandag. Hendes mor og stedfar overvejer nu at flytte til Tyskland, hvor reglerne for familiesammenføring er mere lempelige.

- Vi bliver nødt til at råbe op nu. Jeg håber på, at afgørelsen kan ændres. Det skærer mig i hjertet, siger Theresa Berg Andersen.

 

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg skriver onsdag i en mail til TV2 Nord om sagen:

- Hvis man flytter til Danmark, og man har børn, så har vi ønsket at skabe en tilskyndelse i reglerne til, at man hurtigst muligt får hentet sit barn hertil, så der kan påbegyndes en integrationsproces, så barnet får de bedst mulige forudsætninger for at kunne klare sig i Danmark. Desto flere formative år barnet tilbringer i udlandet, desto sværere bliver det alt andet lige at sikre en vellykket integration. Det hensyn i udlændingereglerne bakker et meget bredt flertal af Folketingets partier op om. Jeg kan ikke se for mig, hvordan man skulle ændre disse regler uden at gå på kompromis med det hensyn, og derfor ønsker jeg at bevare reglerne, som de er. Jeg kan sagtens forstå, at familien gerne havde set et andet udfald af sagen, men jeg har tillid til, at der er foretaget en grundig sagsbehandling af både Udlændingestyrelsen og det uafhængige Udlændingenævn.

Seneste nyt

fra Nordjylland