Carsten Jensen: Jeg er ikke kendt for at være fan af Aalborg

Carsten Jensen ser ikke tilbage på sine ungdomsdage i Aalborg med glæde. Foto: Ivan Hansen

Forfatteren Carsten Jensen er tilbage i Aalborg til festivalen Ordkraft, og det til trods for at han bestemt ikke er fan af byen, han brugte sine ungdomsår i.

Nordjyllands største ordfestival Ordkraft agholdes i denne weekend i Nordkraft midt i Aalborg. Ordfestivalen har trukket forfattere, boghandlere og ivrige læsere fra hele landet til. Selv en forfatter, der gennem tiden ikke har gjort noget for at skjule, at Aalborg absolut ikke hører til blandt hans favoritbyer.

-Jeg er ikke kendt for at være nogen stor fan af Aalborg. Jeg anser stort set de ti år jeg boede i Aalborg som de værste i mit liv og på trods af de mange forandringer i byen er barndommens indtryk blevet hængende, siger Carsten Jensen.

Jeg er ikke kendt for at være nogen stor fan af Aalborg. Jeg ser stort set de ti år jeg boede i Aalborg som de værste i mit liv 

Han husker Aalborg som en ucharmerende industriby, og har ikke været meget i Aalborg, siden han som 19-årig forlod byen til fordel for København. Han anerkender Aalborg by har været gennem et ansigtsløft specielt i havneområdet. Denne Weekends leg med ord foregår da også i en af de industriklodser midt i Aalborg som forfatteren før har skældt ud.  

- Der er noget forsonende over at når det pludseligt bliver brugt til nogle helt andre formål end oprindelige var tiltænkt men jeg synes stadig at denne kæmpe klods af en bygning midt i byen. Det er altså typisk Aalborg, siger forfatteren.

Forfatteren er til Ordkraft i forbindelse med sin nye bog 'Den første steen'. Bogen omhandler krigen i Afghanistan. En krig der i manges hoved er lige så langt væk, som den ørken den foregår i.

- Vi er blevet en krigsførende nation. Og der sker noget med mennesker i en krigszone der er meget interessant for en forfatter. Alle tilværelsens dilemmaer, moralske og andre, de bliver så tydelige når man lever med døden som sin sidekammerat.

Han mener, at vi som samfund skal være mere bevidste om, hvad der sker med de mennesker vi træner til krig. Han håber, at bogen kan sætte krigen i perspektiv i danskernes bevidsthed. 

I den enkelte læsers hoved tror jeg bogen kan være med til at forandre noget, men bestemt ikke hos vores politikere for de er alle funktionelle analfabeter.

- I den enkelte læsers hoved tror jeg bogen kan være med til at forandre noget, men bestemt ikke hos vores politikere for de er alle funktionelle analfabeter, der ikke læser bøger, siger Carsten Jensen. 

Flere nyheder fra TV2 Nord