Challenger hjalp F-16'ere i missiløvelse

Challenger-flyet fra Aalborg Flyvestation var onsdag i luften. De danske F-16-fly skulle træne i at skyde andre fly ned med missiler, og her spillede Challenger-flyet og dets besætning fra Aalborg en vigtig rolle.

Challenger-flyet og fem besætningsmedlemmer fra Aalborg Flyvestation havde onsdag sat kursen mod sydvest. Flyet deltog i en stor militærøvelse over havet ud for Rømø, hvor F-16-flyene fra Skrydstrup var i luften.

- Når de er ude at skyde med missiler, så hjælper vi med at afsøge området for eventuelle skibe, siger Challenger-flyets pilot Hif.

Challengeren holdt et vågent øje med det område, hvor onsdagens første øvelse foregik. Her skulle F-16'erne skyde droner ned med missiler.

- Vi sidder og holder øje med, om der er nogle skibe nede i området, som kan være i fare for at blive ramt af enten missiler eller stumper fra de droner, der bliver skudt på, fortæller systemoperatør Kim.

Senere fik besætningen på Challenger-flyet en endnu mere aktiv rolle i F-16-øvelsen. De skulle nemlig kaste såkaldte flares ud. Det er en lyskugle, som daler ned i en faldskærm.

- Målet med den er, at F-16-flyene kan fange den. Den giver varme fra sig. Den brænder i fem minutter, så målet er, at de med deres varmesøgende missiler kan finde den i luften og sende et missil afsted efter den og skyde den ned, siger Jens, som er teknisk besætning på Challenger-flyet. 

 
 
Foto: Christian Henriksen / TV2 Nord

Nedskydningen af dronerne trak dog ud, så F-16'erne og Challengeren fløj tilbage til deres respektive baser. Over middag kom flyene i luften igen i et nyt område ud for den jyske vestkyst. Denne gang måtte Jens også trække i arbejdstøjet. Han stod klar ved flyets bagdør for at give F-16'erne flares at skyde efter.

Proceduren blev gentaget tre gange, så der blev i alt kastet fire flares i løbet af onsdagens øvelse. Det var dog ikke kun F-16'erne, der fik noget ud af øvelsen. Challenger-besætningen fik blandt andet øvet sig i at droppe ting fra flyet, og det er en teknik, som kan være meget brugbar i andre situationer.

- Det bruger vi, når vi laver search and rescue, altså redningsaktioner. Det kan både være over Atlanten, eller i Grønland eller herhjemme, hvor man så kan droppe nødflåder eller forsyninger ud, fortæller Hif.


Seneste nyt

fra Nordjylland