Chikaneret fordi han ikke skifter fagforening

Autolakerer fra Nibe blev angiveligt truet af sin tillidsmand med fyring, hvis han ikke skiftede fra Kristelig Fagbevægelse til et LO-forbund.

Mikkel Gulbæk fra Kølby ved Nibe har en lang seddel liggende foran sig. På sedlen kan man læse, hvordan han omhyggeligt har noteret hver eneste episode på hans arbejdsplads, hvor hans tillidsmand har truet ham. Baggrunden er tilsyneladende, at den 30-årige autolakerer, som til dagligt arbejder hos HMK Bilcon i Gistrup, ikke er medlem af et LO-fagforbund, men derimod Kristelig Fagbevægelse.

"Jeg synes det er langt ude," konstaterer Mikkel Gulbæk.
Balladen begyndte ifølge ham tilbage i februar, hvor tillidsmanden på virksomheden blev opmærksom på, at Mikkel Gulbæk er medlem af Kristelig Fagbevægelse.

"Han truede mig med, at han ville presse firmaet til at fyre mig," fortæller Mikkel Gulbæk.

Hans sag er langtfra enestående. Hos Kristelig Fagbevægelse får man i gennemsnit en ny sag om ugen, der omhandler lønmodtagere, som føler sig presset eller chikaneret på arbejdspladsen, fordi de er medlem af eksempelvis Kristelig Fagbevægelse.

"Desværre får vi jævnligt henvendelser fra medlemmer, som oplever forskellige former for pres for at være med i en bestemt fagforening. Vi har undersøgt det og det viser sig, at 13 procent af alle lønmodtagere føler sig presset til at være i en bestemt fagforening," siger Søren Fibiger Olesen, formand for Kristelig Fagbevægelse.

Ifølge Mikkel Gulbæk kulminerede hans sag for alvor, da op mod 90 ansatte på HMK Bilcon i marts nedlagde arbejdet og gik hjem i protest mod hans valg af fagforening.
"De prøver at køre på min psyke og ødelægge mig, hvis jeg ikke gør som de siger," siger han.
Hos HMK Bilcon afviser tillidsmand Torben Hansen, at han nogensinde skulle have truet Mikkel Gulbæk.
"Jeg kan slet ikke forstå, at Mikkel mener, at han er blevet truet. Han er aldrig nogensinde blevet truet på arbejdet. Jeg kan jo ikke som tillidsmand gå og true folk. Så havde jeg ikke været tillidsmand for så mange ansatte i over 20 år."
Men hvor tror du så, han har fået den opfattelse fra?
"Det må du jo spørge Mikkel om," siger Torben Hansen.
Hos ledelsen stiller man sig også uforstående overfor den påståede chikane.

"Vi har ikke oplevet, at der har været chikane," siger Klaus Kristensen, administrerende direktør hos HMK Bilcon. Han ønsker ikke at kommentere, hvorvidt ledelsen burde have været opmærksom på sagen tidligere.

Til trods for den påståede chikane, har Mikkel Gulbæk dog ikke tænkt sig at skifte fagforening:

"Hvad så om tre måneder, når der så kommer en, der ligesom mig, ikke vil skifte fagforening? Hvis jeg så er skiftet, så vil jeg blive tvunget til at skulle gøre de ting overfor den person, som er blevet gjort mod mig. Det kan jeg ikke stå inde for!"


Seneste nyt

fra Nordjylland