Christiane bager julen ind: Opskrift på lækre havretoppe

Christiane Lindrup Pedersen fra Kornets Hus nyder at lave julebag med korn, og i TV2 Nords adventskalender deler hun hver uge en opskrift på de smagfulde julelækkerier.

Se ”Julebag” her i artiklen eller søndage klokken 19.45 på TV2 Nord Salto.

Lys i mørket, hjemlig hygge og ikke mindst god mad.

For Christiane Lindrup Pedersen er den søde juletid et højdepunkt – især på grund af de ting, man putter i munden, når kalenderen viser december.

- Julemaden er ofte tilberedt med større kærlighed, omhu og langsommelighed. Det kan smages, og det nyder jeg meget, siger Christiane Lindrup Pedersen.

Havregrynstoppe - Julebag (S1:E1)

Hun nøjes ikke med at bage hjemme i sit eget køkken. Christiane Lindrup Pedersen har en kandidat i fødevarevidenskab og er formidlingsansvarlig ved Kornets Hus, hvor hun blandt andet underviser på bagekurser.

- I mit arbejde bliver jeg hele tiden bekræftet i, hvordan fællesskabet mellem mennesker næres af det rum, der opstår i køkkenet, når man sammen fremstiller godt bagværk, siger hun.

Korn er vigtig for julemaden

I TV2 Nords adventskalender deler Christiane Lindrup Pedersen hver søndag i advent en opskrift, som man kan bage derhjemme. Opskrifterne tager udgangspunkt i korn.

DYK NED I HELE KORNETS HUS’ OPSKRIFTSUNIVERS HER


Ved Kornets Hus er det – som navnet antyder – nemlig korn, der er i centrum. Korn spiller en vigtig rolle i julekøkkenet.

quote Julemaden er ofte tilberedt med større kærlighed, omhu og langsommelighed

Christiane Lindrup Pedersen

- Korn er næsten en forudsætning for at komme igennem julen med alt, hvad der dertil hører. Lige fra det gode rugbrød under silden, det lyse brød under den lune leverpostej, kiksen til osten, meljævningen i den brune sovs, risen i grøden, havren til fuglene og strået til bukken, siger hun.

julebag thumbnail 2

I første afsnit af Julebag er der havretoppe med korender på menuen.

- Det er en af mine yndlingsjulesmåkager, fordi den bliver uimodståeligt sprød – og så giver korender en helt særlig krydret smag, siger hun.

OPSKRIFT PÅ HAVRETOPPE

Ingredienser

ca 30 stk. 

150 g rørsukker

140 g. smagsneutral olie

skal fra 1 appelsin 

2 g salt

1 æg

20 g vand

200 g grove havregryn

135 g havremel

60 g korender

30 g hasselnøddeflager

Sådan Gør Du

Rør sukker, salt, appelsinskal, æg og olie godt sammen.

Afvej havregryn, havremel, korender og hasselnøddeflager. Bland de tørre ingredienser, før de tilsættes den våde dej.

Lad dejen hvile i 5-10 minutter, til den har samlet sig. Det gør formgivningen lettere.

Sæt herefter dejen i toppe på bagepapir ved hjælp af to teskeer. Her er det vigtigt, at kagerne sættes op på rad og række som tinsoldater - dette sikrer en ensartet afbagning.

Bag kagerne i 12 minutter ved 170°C. Herefter tages de ud til afkøling og efterbages til slut 15 minutter ved 130°C, så de bliver uimodståeligt sprøde efter afkøling.

Kilde: Kornets Hus

Adventskonkurrence

På TV2 Nords Facebook-side kan man hver søndag deltage i en adventskonkurrence om to TV2 Nord-kopper, en Vendsyssel Bjesk og en overraskelse.

Her skal man svare på et spørgsmål til en video med Christiane Lindrup Pedersen. 

Hold øje med TV2 Nords Facebook-side hver søndag klokken 08.00. Du kommer ind på siden ved at klikke her.


Seneste nyt

fra Nordjylland