Cimbrertyr skal brændes til Aalborg Karneval

Når kongen af Aalborg Karneval skal krones i forbindelse med den internationale parade, bliver en model af Cimbrertyren ofret.

Man kan vel nærmest kalde det blasfemi, men ikke desto mindre har Aalborg Karneval tænkt sig at markere et nyt karnevalsår med en afbrænding af Aalborgs ikoniske skulptur, Cimbrertyren. Det er nemlig en ældgammel tradition ved karnevaller verden over at brænde symboler.

Der er dog ikke tale om den Cimbrertyr - den, der siden 1937 har stået majestætisk på Vesterbro. I stedet bliver der bygget en 1:1 model af "Tyren", som den i daglig tale kaldes.

- I Aalborg Karneval har vi længe haft et ønske om at udvikle vores parader endnu mere kunstnerisk og indholdsmæssigt, siger talsmand for Aalborg Karneval, Mette Bugge.

Selve afbrændingsseancen kommer til at foregå på Gabels Torv, efter Tyren har været på tur gennem Boulevarden efterfulgt af grædekoner og messingblæsere.

Inden Cimbrertyren går op i flammer, krones årets karnevalskonge, skuespilleren Troels Malling. Efter afbrændingen bliver Tyrens aske spredt - og på den måde skal dens ånd være med gennem hele karnevalsugen.

- Vi glæder os over at tilføre en meget gammel karnevalstradition til vores eget karneval, og det er oplagt at sætte fokus på Cimbrertyren som et gammelt vartegn og byens helt eget symbol på styrke, siger Mette Bugge.

Det er økonomisk muligt at lave nye, kunstneriske tiltag, efter Aalborg Karneval i 2016 lavede overskud på 1,5 millioner kroner.

Cimbrertyren har gennem tiden været udsat for lidt af hvert - i 2014 havde den en tirsdag morgen en sofa på ryggen:

 


Seneste nyt

fra Nordjylland