Dambrug forsvinder

I løbet af de seneste 20 år er tre ud af fem dambrug i Danmark lukket.

Karsten Winther savner hver dag sit liv som dambruger. For et par år siden lukkede han sit livsværk uden for Nibe. En blanding af sygdom og frustration slog ham ud.

- Omkostningerne og de timer jeg skulle bruge på bureaukrati steg og steg, så jeg synes det til sidst blev for besværligt at drive min virksomhed. Jeg har tit følt, at embedsmændene helst så dambrugene lukket, siger Karsten Winther.

Dambrugerne er organiseret i brancheforeningen Dansk Akvakultur, hvor Peter Holm er nordjysk medlem af bestyrelsen. I løbet af de seneste 20 år har han set 42 nordjyske dambrug lukke, så der i dag kun er 31 tilbage i hele landsdelen.

- Det smerter mig at se, at der bliver nedlagt såmange dambrug, for vi fjerner jo eksistensgrundlaget og muligheden for, at der kan komme nye unge mennesker ind i erhvervet, siger Peter Holm, der selv driver flere dambrug ved Nibe og i vesthimmerland.

De færre dambrug står i kontrast til en stigende efterspørgsel efter fisk fra især udlandet. Dambrugene producerer allerede i dag hovedsagligt til eksport, men en nicheproduktion til danske spiseborde og Put and Take-søer. Hvis dambrugerne fik lov kunne de hurtigt mangedoble deres nuværende produktion.

- I dag har jeg f.eks. kun lov til at producere 30 tons fisk på mit brug tæt på Nibe, men jeg kunne i princippet lave 200 tons, hvis jeg fik lov. Der er ingen tvivl om, at vi langt ind i fremtiden ville kunne sælge al den fisk, som vi kunne producere i Danmark, siger Peter Holm.

Karsten Winther er nu i gang med at uddanne sig til produktionsteknolog - det der tidligere hed maskintekniker. Men fik han frit valg var han stadig dambruger.

- Om morgenen, når jeg tager min bil ind til Aalborg, så tænker jeg godt nok nogen gange, at kunne man bare gå ud på sit dambrug istedet, siger Karsten Winther.

Se med i aften klokken 19:30 


Seneste nyt

fra Nordjylland