Danmarks Naturfredningsforening om iltsvind i Mariager: Det er slet ikke godt nok

Både Danmarks Naturfredningsforening og politikere på Christiansborg mener, at situationen i Mariager Fjord er bekymrende.

Moderat iltsvind i fjorden. Det var konklusionen, da Natyrstyrelsen torsdag var ude at måle iltniveauet i Mariager Fjord. Og det er bekymrende. 

- Det er så dybt bekymrende, at vi oplever iltsvind allerede i maj måned. Det er ikke i orden, når vi nu i 30 år har arbejdet med vandmiljøplaner der skulle forbedre kvaliteten og det vi kan konstatere er, at vi slet ikke har gjort det godt nok, fortæller Marie Reumert Gjerding, der er præsident for Danmarks Naturfredningsforening. 

På Christiansborg bekymrer målingere også. Derfor efterlyses der nu løsninger fra miljø- og fødevareminster, Jakob Ellemann-Jensen (V). 

- Jeg synes, vi står med en yderst, yderst problamatisk situation. Det er alvorligt, når man konstaterer iltsvind på det her tidspunkt på året. Det er derfor, jeg har bedt miljø-og fødevareministeren svare på, hvad kan vi lave af initiativer for passe bedre på Mariager Fjord, fortæller Simon Kollerup (S), der er fødevareordfører for socialdemokratiet. 

Både Danmarks Naturfredningsforening og Simon Kollerup har en idé om hvor der skal sættes ind, hvis tilstanden i Mariager Fjord skal forbedres. 

-  For at komme det her til livs er vi nødt til at kigge på, hvordan kan vi begrænse tilstrømingen til Mariager Jjord af nærringssalte. Derfor er vi nødt til at se på landbruget og andre kilder. Vi skal simpelthen være bedre til at passe på den fjord, fortæller Simon Kollerup.

 

Mariager Fjords særlige udformning og årstidernes temperaturer er skyld i det tidlige iltsvind i Mariager Fjord.

 

- Der er en åbenlys løsning, og det er, at forureningen fra landbruget skal nedbringes endnu mere. Vi bliver nødt til at tage nogle jorde ud af produktion, vi er nødt til at føre dem tilbage til naturen. Det er den eneste løsning, og det haster rigtig meget, fortæller Maria Reumert Gjerding. 

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V). 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland