Danmarks smukkeste bondegård er måske nordjysk

00:27

Bondegård i Hobro med i kapløb om fornem titel.

Foto: Bygningskultur Danmark

1 af 2

En bondegård ved Hobro er nomineret til Danmarks smukkeste.

Jens Hansen har en bondegård….. og så videre. Vi kan alle denne børnesang, og vi kan nok alle forstille os, hvordan gode gamle Jens Hansens bondegård ser ud. Som taget ud af en Morten Korch film med stråtækt og hvide mure. Fuglene kvidrer og koen er malkeklar. Og når ja, så er det altid sommer.

Sådan en bondegård er da også lige, hvad man kan finde et sted ved Hobro. Den er nemlig blevet nomineret til Danmarks smukkeste bondegård. Hjerritsdal Mølle i Hobro for at være helt præcis. Hjerritsdal Mølle, er opført i 1820’erne og beliggende i tunneldalen ved Valsgård Bæk, der løber ud i Mariager Fjord. Og der bliver gjort et stort stykke arbejde for at holde gården ved lige.

- De traditionelle bondegårde er en afgørende del af mange af de landsbymiljøer, vi sætter pris på, og som er væsentlige for forståelsen af vores landbohistorie. For en firelænget stråtagsgård løber de årlige udgifter alene til tag og forsikring gerne op i 100.000 kr. Dem der lægger de penge er jo hverdagshelte i vores bog, siger Birthe Iuel, formand i Bygningskultur Danmark.

I konkurrencen deltager 15 gårde fra hele landet. Nogle af dem er fredede og kan kun nedrives efter en affredning, mens andre er bevaringsværdige og under kommunernes beskyttelse. Gårdene er generelt kendetegnet ved, at de ikke længere er i drift som landbrug. Det har på den ene side reddet dem, men har modsat også gjort dem sårbare, da driftsbygningerne ofte er tømt for funktion og der mangler indtægter fra jorden til vedligehold af anlæggene. Nogle kommuner har nedsat bevaringsfonde, der støtter udsatte bevaringsværdige bygninger, men det er langt fra alle.  

- Vi afholder denne konkurrence for bondegårde, fordi skønhed ikke er gratis – især når det gælder bygninger af en vis alder. I lyset af de omkostninger og de håndværksmæssige kundskaber, der er forbundet med at vedligeholde fx en firelænget gård med stråtag, kræver det passionerede ildsjæle, hvis de tilbageværende gårde med fire længer og stråtag skal bevares mange år endnu. Derfor vil vi gerne skærpe opmærksomheden om gårdenes historiske og kulturelle værdier og samtidig hylde ejerne for deres indsats, siger Birthe Iuel.

De 15 kandidater fra hele landet er nomineret i konkurrencen, der løber af stablen via en online afstemning fra den 8. til og med den 18. maj. Og vinderen afsløres mandag den 22. maj klokken 10 på www.bygningskultur.dk 

  Foto: Bygningskultur Danmark

Flere nyheder fra TV2 Nord