Danske agurker er frikendt for smitte

Foto: Tv2nord.dk

Der er ikke spor af den farlige VTEC-bakterie i danske agurker. Det viser prøver fra Fødevarestyrelsen.

De danske agurkeproducenter kan nu ånde lettet op. Der er ingen farlige VTEC-bakterier, som har dræbt flere mennesker i Tyskland, i danske agurker. Det viser de prøver, som Fødevarestyrelsen har analyseret hen over weekenden.
 
- Vi fandt ikke noget i de danske agurker. Det var, hvad vi havde forventet, og hvad vi havde håbet på, for det er altid ubehageligt med sådan en mistanke, siger fødevareberedskabschef i Fødevarestyrelsen Kim Vandrup Sigsgaard.

Der er derfor intet, der tyder på, at danske agurker er kilden til det alvorlige colibakterieudbrud. Fødevarestyrelsen satte gang i undersøgelsen, efter at et parti agurker fra en dansk producent kom under mistanke, fordi en tysk leverandør til en restaurant, hvor mange kunder er blevet syge af at spise, ikke var sikker på, hvilket parti agurker han havde leveret til restauranten i Hamburg.
 
De danske myndigheder har dog også hele tiden kaldt risikoen "minimal", og der er ikke nogen advarsel til forbrugerne om at undgå danske agurker.
 
Fødevarestyrelsen fastholder dog stadig sin advarsel mod rå agurk, tomat og bladsalat fra Nordtyskland og rå agurk fra Spanien.
 
- Vi opretholder vores anbefalinger om ikke at spise de pågældende grøntsager, siger han. I Danmark er 14 konstateret smittet med VTEC, og yderligere 12 er under mistanke. Flere af patienterne har udviklet nyresvigt.
 
Det største smitteudbrud er set i Tyskland, særligt Nordtyskland, hvor 14 tyskere er døde af VTEC-infektion. De 12 af ofrene er kvinder. Antallet af bekræftede tilfælde og folk under mistanke er steget til flere end 1400.

Flere nyheder fra TV2 Nord