Danske Svine-producenter: Tænk på jer selv

For første gang opfordrer Landsforeningen af Danske Svineproducenter sine medlemmer til, at de skal overveje deres fremtid.

Dansk landbrug bløder, så enkelt kan det siges. I dag skylder landbruget samlet set svimlende 360 milliarder kroner på landsplan, og uden tydelig tegn på en opblomstring, så tager Landsforeningen af Danske Svineproducenter nu bladet for munden.

Foreningen opfordrer i et nyhedsbrev til sine 1000 medlemmer til, at svineproducenter overvejer deres fremtid.

- Vi går ud og siger det nu, for det er så akut. Situationen er meget, meget alvorlig for rigtig mange landbrugsfamilier, siger Henrik Mortensen, der er formand for Landsforeningen af Danske Svineproducenter.

En dansk svineproducent skylder i gennemsnit 31,6 millioner kroner, og set i det perspektiv, så er dagens udmelding et sundt tegn, mener lektor ved Aalborg Universitet, Mogens Ove Madsen.

- Jeg synes, at det er en meget sund erkendelse, som man lægger for dagen. Nu bliver man helt nøgternt nødt til at gå de her brug igennem, i hvert fald dem, der har økonomiske problemer, siger Mogens Ove Madsen.

Skulle dagens markante udmelding fra Landsforeningen af Danske Svineproducenter få nogle landmænd til at kaste håndklædet i ringen, så kan det dog give andre problemer, mener Mogens Ove Madsen.

- Så vil man jo efterlade noget jord, nogle dyr og nogle ting, som man så skal finde ud af at håndtere, og hvem der skal håndtere dem, siger Mogens Ove Madsen.

Henrik Mortensen har siden 2009 været formand for Danske Svineproducenter. Ifølge ham har krisen i dansk landbrug aldrig været større, og derfor gælder der nu kun en ting for den enkelte landmand.

- Hvis man er kommet så langt ud, at man siger, der er ingen vej tilbage, så er man nødt til at tænke på sig selv. Det er penge, det er magt, og der er slet ingen tvivl, om at banker og den finansielle sektor de tænker også kun på sig selv, siger Henrik Mortensen.

Ifølge Landsforeningen af Danske Svineproducenter, så er der lige nu 1700 landbrug, der er alvorlig konkurstruet.


Seneste nyt

fra Nordjylland