Stor undersøgelse: De fleste nordjyske børn trives, men...

En ny stor undersøgelse foretaget af Region Nordjylland kortlægger nordjyske børns sundhed og trivsel. Resultaterne er overvejende gode, men der findes en social slagside.

De fleste nordjyske børn trives godt, har stærke sociale relationer og deres vaner er sunde. Men der er også en social slagside. Sådan lyder den overordnede konklusion i en ny stor undersøgelse foretaget af Region Nordjylland i samarbejde med de nordjyske kommuner. 

- Det er rigtig dejligt, at langt størstedelen har gode og fornuftige sundhedsvaner. Men vi ser desværre også nogle tendenser, som vi skal reagere på. Det gælder eksempelvis de børn, der konkret giver udtryk for, at de ikke trives i hverdagen. Vi skal derfor bruge resultaterne fra Børnesundhedsprofilen til at blive klogere på, hvor der bør sættes ind, siger formand for Sundhedskoordinationsudvalget i Region Nordjylland, Lis Mancini (S).

10614 børn fordelt på 1., 5. og 8. klasse har i forbindelse med undersøgelsen svaret på spørgsmål om deres trivsel, sundhed og helbred. Formålet med undersøgelsen har været at identificere de grupper af børn, der har det svært, og hvor behovet for støtte og hjælp er størst.

Forældres status, uddannelse og job har betydning

Af undersøgelsen fremgår det eksempelvis, at børn i 5. klasse, hvis forældre har et lavt uddannelsesniveau, er i større risiko for at blive mobbet. Undersøgelsen viser, at 25 procent af de adspurgte i 5. klasse, hvis forældre har grundskolen som højeste uddannelse, er blevet mobbet indenfor de seneste to måneder.

For børn i samme klassetrin med forældre, hvis uddannelsesniveau er mellemlang videregående uddannelse, gælder det kun 14 procent, der er blevet mobbet indenfor de seneste to måneder. 

Også familiestatus viser sig at have betydning for børnenes sundhedsvaner. Eksempelvis har flere 8. klasseselever, som kun bor hos den ene forældre prøvet at ryge cigaretter sammenlignet med 8. klasseselever, der bor hos begge forældre. Syv procent af eleverne i 8. klasse, som bor hos begge forældre har prøvet at ryge, mens andelen er 22 procent, når eleverne kun bor hos den ene forældre. 

Du kan se undersøgelsen i sin helhed her.

Skal bruges på tværs af kommuner

Undersøgelsen giver mulighed for at sammenligne på tværs af kommunegrænser, og derfor skal den bruges til kommunernes sundhedsfremmende og forebyggende indsatser.

- Kommunerne har allerede haft adgang til nogle af resultaterne fra undersøgelsen, og flere steder har den inspireret til at implementere nye tiltag på baggrund af dem. Vi glæder os derfor til, at hele Børnesundhedsprofilen nu bliver offentliggjort, så vi i højere grad kan sammenligne resultaterne på tværs af kommunerne, siger Per Møller (K), næstformand i Sundhedskoordinationsudvalget.

Det er første gang i Region Nordjylland, at det børnene selv, der bliver spurgt til deres trivsel og sundhedstilstand.


Seneste nyt

fra Nordjylland