De nye læger bliver i Nordjylland

Størstedelen af de nyudklækkede læger fra Aalborg Universitet bliver i regionen efter endt uddannelse, viser tal fra Dagens Medicin.

De læger, som er blevet kandidater fra den nye lægeuddannelse på Aalborg Universitet, bliver i Nordjylland. Dagens Medicin har lavet en rundringning, som viser, at 15 af de 21 læger, der i sommer sprang ud som de første læger fra medicinuddannelsen på Aalborg Universitet, bliver i regionen.

- Disse tal viser, at det nytter at tænke i langsigtede løsninger, som vi har gjort det med lægeuddannelsen her i Nordjylland. Hurtige løsninger som eksempelvis forskellige motivationsfremmere – og måske ligefrem tvang - løser ikke denne mangel på læger i yderområderne. Det har været forsøgt, og det virker ikke. Men at anerkende den store intelligensreserve, som vi har her i Nordjylland, og uddanne dygtige mennesker i det lokalområde, der har behov for kapaciteten, dét betaler sig, siger Lars Hvilsted Rasmussen, dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Aalborg Universitet.

Det er altså over 70 procent af de nye læger fra Aalborg Universitet, der har valgt at blive i regionen, og Lars Hvilsted Rasmussen forventer med udgangspunkt i erfaringer fra Norge, at tallet vil stige yderligere i fremtiden.

- Hos vores norske naboer i Tromsø har de erfaret, at ’laksen vender tilbage til elven, hvor den er vokset op’, siger Lars Hvilsted Rasmussen.

- I det nordlige Norge oplevede man samme regionale behov for læger og startede på den baggrund en lægeuddannelse tilbage i 1973. Også der frygtede man, at lægerne efter endt uddannelse ville flytte sydover igen. Men tallene fortæller en anden historie. Cirka 75 procent af de snart 2.000 læger, som er uddannet ved universitetet i Tromsø, arbejder i det nordlige Norge, når man spørger dem fem til ti år efter studiet er afsluttet. Vi ser det samme her i Nordjylland. Vores studerende kommer til at holde af Nordjylland, og vælger sikkert også på sigt at stifte familie her, mener han.

Aalborg Universitet oplevede i år et rekordhøjt antal ansøgere til lægeuddannelsen. 1.676 kandidater ønskede sig en af de 110 studiepladser.


Seneste nyt

fra Nordjylland