De små planteskoler er ved at uddø

Foto: Iben Hedemann

Hos mange planteskoler strømmer der kunder ind i butikken i påsken, men for de helt små gartnerier er levetiden ved at være forbi.

Påsken står for døren, og kunderne valfarter til landets gartnerier, som i de kommende måneder tjener det meste af årets omsætning hjem. Men for mange små planteskoler er det svært at få forretningen til at hænge sammen.

Haldager Gartneri ved Aabybro var lige ved at blive endnu et tal i statistikken, da de for fem år siden faktisk besluttede at lukke ned. Men i løbet af et par måneder fik utallige kunder overbevist indehaveren om at åbne op igen.

- Vi valgte heldigvis at give det en ekstra chance, også fordi rigtig mange ringede og sagde, at de ville handle hos os. Nu har vi så valgt kun at have åbent i weekenden for kunder i butikken, så omkostningerne til lønninger holdes nede, og det ser fornuftigt ud igen, siger Carl Mogensen, Haldager Gartneri og Planteskole.

​Men tallene fra planteskolernes brancheorganisation, Dansk Gartneri tegner et dystert billede for de små virksomheder. Cirka hvert andet gartneri er forsvundet i løbet af de seneste 10-15 år. Tendensen siger færre men langt større planteskoler.

En af dem der vokser i omsætning er Landlyst Plantecenter ved Hjørring.

- Her kan du få flere ting samme sted og samtidig få råd og vejledning af en fagmand, så du ikke skal ud og købe ind 3-4 steder for at finde de planter, du vil have, siger gartner Daniel Andersen fra Landlyst Plantecenter.

Haldager Gartneri tror selv på, at de har en god fremtid i branchen – selv om de hører til de små. De køber nu ind sammen med en anden mindre kollega, og så satser de på udstrakt service til alle kunder.

- Man skal tage imod alle kunder med åbne arme – uanset om de køber en håndfuld planter eller flere kasser, siger indehaver Carl Mogensen.

TV2 Nord har besøgt Haldager Gartneri ved Aabybro for at se, hvordan de har klaret sig over krisen. 

02:17 Luk video

Flere nyheder fra TV2 Nord