’Den Grønne Bygning’ i Hadsund udsat for hærværk

Omdiskuteret skriggrøn facade er blevet overmalet med racistiske budskaber. Ejeren har nu meldt hærværket til politiet.

Apoteker Lars Lundager Walmar fik sig noget af en overraskelse, da han mandag morgen ved selvsyn så hans butiksfacade ud mod Himmerlandsgade.

Ukendte gerningsmænd havde malet racistiske tegninger på den grønne facade, som i forvejen har delt vandene i Hadsund.

- Jeg havde fået et lille tip på sms fra murermesteren om, at der var noget på facaden. Da jeg kom herned, var der spraymalet et billede af Mogens Glistrup og Rasmus Paludan og nogle onde muslimer, som var i kamp på min facade, fortæller Lars Lundager Walmar.

Hør apoteker Lars Lundager Walmar fortælle om hærværket:

 

Synet af den overmalede facade gjorde apotekeren meget vred.

- Jeg synes, det er langt ude, det er jo hærværk ud over alle grænser. Sådan noget svineri, der ikke engang tjener noget formål. Vi renser det jo af samme dag, så det kommer ikke engang til at være der længe, siger han.

Lars Lundager Walmar har nu meldt ’facadetegningen’ til politiet som hærværk. Han har selv en formodning om, hvem der står bag.

- Budskabet er antimuslimsk, og ordene er en kombination af dansk-engelsk, en sammenblanding af store og små bogstaver og stavefejl. Det ligner meget de tegninger, de også har døjet med i Assens og Veddum, så jeg tror ikke, det bliver svært for politiet at finde den her mand, vurderer apotekeren.

I forvejen er ’den grønne bygning’ yderst velkendt i Hadsund.

Tilbage i februar fik Lars Lundager Walmar – efter en klage fra en nabo i Storegade – et påbud af Mariagerfjord Kommune om at male butiksfacaden i en mere afdæmpet farve – inden sommeren 2019.

Han tror da også, at gerningsmændene netop har valgt hans facade, fordi den er så kendt.

- Jeg tror ikke, det er mindet på mig, mine ansatte eller selve bygningen, men det er en kendt bygning, man ved, er noget særligt, og det er derfor, man har valgt den som lærred. Men det er et meget voldsomt racistisk budskab, og det har jeg ikke lyst til at lægge lærred til, siger han.

Byrådsmedlem ude med skrubbebørsten

Apotekeren fik mandag hjælp fra politisk hold til at rense facaden.

Casper Hedegaard, byrådsmedlem i Mariagerfjord Kommune for Radikale Venstre og folketingskandidat i Nordjylland, så sit snit til at give en hånd med.

- Da jeg så det her i formiddags i avisen, tænkte jeg, at det er af så grov karakter, at det måtte der gøres noget ved. Jeg ringede til borgmesteren, men vi havde desværre ikke ressourcer til det, så jeg måtte træde til selv, siger Casper Hedegaard, der brugte flere timer på et rense butiksfacaden.

Hør byrådsmedlem Casper Hedegaard fortælle, hvorfor han valgte at hjælpe med rengøringen af facaden:

 

Graffitien på facaden rækker ifølge politikeren længere ud end ’blot’ hærværk.

- Det her rammer nogle rigtigt hård, og det er virkelig ubehageligt. Vi skal passe på, at den slags tendenser i samfundet ikke eskalerer voldsomt. Med Rasmus Paludans opstilling peger det i en retning, jeg ikke bryder mig om. Og så må man tage det i egen hånd, siger Hedegaard.


Seneste nyt

fra Nordjylland