Forskerne slår alarm: Den jyske hede er ved at forsvinde

En gruppe forskere er lige nu i gang med at undersøge over 4000 heder i hele landet og resultaterne viser, at næsten hver tredje af hederne er helt forsvundet.

Der ser skidt ud for de naturelskere, der sætter pris på den jyske hede. En gruppe forskere fra Aarhus Universitet har nemlig alarmerende nyt. Store dele af heden er nemlig ved at forsvinde. 

Ifølge forskerne er en tredjedel af heden allerede forsvundet, mens mere end halvdelen er i så dårlig stand, at det delvist er forsvundet. 

- Det er simpelthen skoven, som er ved at prøve at generobre hedens areal. Det er den trussel mod heden, som vi er nødt til at prøve at modarbejde, fortæller Bendt Egede Andersen, der er skovrider ved Naturstyrelsen Himmerland. 

I Nordjylland handler det blandt andet om hederne ved Rebild Bakker og Kragskovhede. Den udvikling, forskerne ser lige nu, kan betyde, at heden går en dyster fremtid i møde. 

- Selv de store områder, der i god tilstand, kan vi se at forholdet mellem kulstof og kvælstof falder så kraftigt, at det kan være svært at bevare dem, fortæller Jesper Bak, der er projektleder ved Aarhus Universitet. 

Forskerne bag det nye studie peger på, at der fra politisk hold må gøres noget for at mindske kvælstofudledningen fra blandt andet landbruget, fordi kvælstof giver næring til de planter, som man forsøger at holde væk fra hederne. Det mener Venstres ordfører på området dog, at de allerede er i gang med.

- Vi tager det her meget alvorligt, og vi har allerede reduceret med 40 procent qua de løsninger, vi har lavet. Vi har sat penge af til mere teknologiudvikling, så i takt med at der kommer flere teknologiske løsninger, så er vi parat til at gøre mere, fortæller Erling Bonnesen, der er Venstres miljøordfører. 

Tilbage i Rebild Bakker håber, skovrideren at der bliver gjort noget for at redde den jyske hede. 

- Det er jo i vores identitet som danskere, der er det her en del af det, og det er da også værd at bevare, fortæller Bendt Egede. 


Seneste nyt

fra Nordjylland