Den nordjyske Gås ’Kloge’ spiller hovedrollen i ny familiefilm

Den nye danske familiefilm Gooseboy har torsdag aften premiere i biografer landet over. Filmens hovedrolle spilles af en gås fra Løkken.

Det må høre til yderst sjældne tilfælde, at en gås spiller hovedrollen i en spillefilm. Ja, måske er det ligefrem første gang nogensinde. Men ikke desto mindre er det tilfældet for gåsen Kloge, der bor på en gård lidt uden for Løkken.

Den nordjyske gås har den ene af to hovedroller i filmen Gooseboy, der torsdag aften har premiere i biografer landet over. Men det har krævet mange timers samvær med mennesker for, at gåsen i første omgang kan gøre sig som skuespiller.

- Kloge er så meget knyttet til os, at vi kan tage Kloge med til et ukendt sted og så stadig få hende til at føle sig tryg, fortæller Katja Schumann, der ejer gåsen Kloge.

Fem uger i København

Kloge og dens ejere har tilbragt fem uger i København under optagelserne til Gooseboy – uvante omgivelser for gåsen. Men så længe dens ejere er i nærheden, er Kloge som regel rolig.

- Vi har haft den med os rundt her på gården. Og så har det næsten været ligegyldigt, om der skulle sættes hegn op eller skrues skruer i eller laves drivhus eller laves noget andet, så har gæssene altid fået lov til at følge med og pille i tingene og udnersøge, og det tror jeg har været en stor fordel, når den er kommet et ukendt sted hen, siger Katja Schumann om de mange ture til København under optagelserne.

Om sommeren optræder Kloge da også i en forestilling sammen med dens ejer på Cirkus Gården i Løkken, og den er derfor en smule vant til rampelyset.

Gåsens ejere, Luffe (t.v.) og Katja Schumann (t.h.), lever og arbejder til dagligt med dyr på Cirkus Gården ved Løkken.
Gåsens ejere, Luffe (t.v.) og Katja Schumann (t.h.), lever og arbejder til dagligt med dyr på Cirkus Gården ved Løkken.
Foto: Jeppe Hostrup

Ny oplevelse for kendte instruktører

Gooseboy er instrueret af makkerparret Michael Wikke og Steen Rasmussen, der også står bag film som Flyvende Farmor og Hannibal og Jerry. For dem har det også været en anderledes opgave at instruere en gås.

- Du aner ikke, om det vil gå godt. Det er jo det, der er det spændende. Det gør jo, at du er skærpet fuldstændig hver dag, når du møder på optagelser, fordi du ved ikke, om det lykkes, forklarer Michael Wikke, den ene af filmens to instruktører.

I filmen spiller Kloge gåsen Nissemand, der brækker en vinge og derfor må ud på noget af et eventyr sammen med drengen Viggo for igen at blive en del af dens flok. Drengen Viggo spilles af Thomas Refslund Ravn.

- Den første gang, jeg skulle holde gåsen, tænkte jeg sådan lidt ’Jesus, nu skal jeg stå med den der gås’. Men efterhånden som man gjorde det, så blev man mere tryg ved det, og den blev ligesom også bare en del af holdet omkring filmen, lyder det fra Thomas Refslund Ravn.

En frossen gås som stand-in

Der var dog også scener, hvor Kloge ikke var trænet nok til livet som skuespiller. Her blev en af dens samlevere på gården, gåsen Fine, brugt i stedet, fordi den var lettere at bære på for drengen Viggo.

Men der var også tilfælde, hvor man måtte bruge en mekanisk eller en frossen gås:

- Så er han ved at drukne, så er han faldet ned, og så har han brækket vingen og er bevidstløs og har slået hovedet. Det kan du altså ikke få en levende gås til, så der måtte vi bruge en frossen, forklarer Katja Schumann.

Men selvom Kloge ikke kan det hele, betyder Gåsen alligevel noget helt særligt for dens ejere.

- Den bliver i hvert fald ikke lavet til gule ærter, siger Katja Schumann med en stor smil.


Seneste nyt

fra Nordjylland