Den nordligste helikopter bliver i Skive

Regeringen og Enhedslisten er i forhandlingerne om næste års finanslov blevet enige om akutberedskabet.

Aftalen betyder at den akuthelikopter, som nordjyderne så placeret i enten Aalborg ellers Aars lander i Skive.

Det skuffer borgere og politikere i Nordjylland.

Formand for Region Midtjylland, Bent Hansen (S), ser dog frem til to helikoptere i Jylland.

- Det er den rigtige placering, regeringen og Enhedslisten har valgt, og det dækker de tyndt befolkede områder så godt som muligt, siger han til Jyllands-Posten.

Men formanden for folketingets sundheds og forebyggelsesudvalg, socialdemokraten Flemming Møller Mortensen, mener ikke det sidste punktum er sat i akutaftalen endnu.

Han vil nu kæmpe for at sikre at også de nordjyske yderområder kan få ordentlig akutdækning, og hvis ikke det kan blive af en helikopter, så af en ekstra akutambulance, siger Flemming Møller Mortensen.

Ud over millionerne til helikopterne har politikerne også afsat 50 millioner kroner over de næste tre år til en særlig akutpulje, som skal forbedre lægehjælpen i yderområderne.

Til gengæld er den nordjyske regionsrådsformand Ulla Astman (A) uenig.

- Jeg synes, det er en rigtig ærgerlig beslutning. Placeringen i Skive er dog lidt bedre end i Karup, men det betyder jo rent faktisk, at man hægter Vendsyssel af, og dermed har vi jo ikke en landsdækkende akutlægehelikopterordning, siger hun.

Hun mener, beslutningen kommer til at betyde en fortsat lang transporttid på landjorden for vendelboerne.

- Selvom vi har et rigtig godt præhospitalt beredskab, så er der altså stadig rigtig langt fra Skagen til f.eks. traumecenteret eller hjerteafdelingen på Aalborg Sygehus, siger Ulla Astman - og hun påpeger, at den lange transporttid kan være farlig.

- Vi ved, at tid betyder rigtig meget for, at patienten får den rigtige behandling, så det kan derfor få stor betydning for nogle borgere, at de stadig har lang transporttid.


Seneste nyt

fra Nordjylland