'Den syngende fiskerkone' er død - 92 år gammel

Inger Lauritzen blev kendt i hele landet som 'Den syngende fiskerkone' og gav koncerter gennem mere end tre årtier. Tirsdag er hun død - 92 år gammel.

Inger Lauritzen - måske bedre kendt som 'Den Syngende Fiskerkone' - er død 92 år gammel. Hun sov ind tirsdag morgen.

Inger Lauritzen blev kendt vidt og bredt for sine viser om livet som fiskerkone i Lønstrup, som hun selv skrev og komponerede. Sangene fungerede som en form for terapi for Inger Lauritzen hvis mand - Knud - var kystfisker i Lønstrup. For når han stod til søs som enten fisker eller redningsmand, fandt bekymringerne vej til Inger Lauritzen og de andre fiskerkoners sind.

- Det var jo kystfiskeri, så det var ikke spøgeværk, fortalte Inger Lauritzen til TV2 Nord i 2016, da hendes erindringer udkom i bogform.

- Vores mænd gik uf for åben kyst og i åbne både, så det var bestemt ikke noget let job, fortalte hun videre.

- Vi skulle jo foretage os noget

Inger Lauritzens sange fik hende ud og optræde masser af steder i mere end tre årtier. Sangene handlede om livet, naturen og selvfølgelig også fiskerne og havet.

På det personlige plan fungerede sangene som en redning, der fjernede Inger Lauritzens angst - eller flyttede fokus væk fra angsten.

- Vi (fiskerkonerne red.) skulle jo foretage os noget mens vi ventede på dem. Nogle lavede en masse mad og nogle de bagte og nogle de strikkede. Jeg kommer fra et hjem hvor det var almindeligt at sang og musik var en del af livet, så jeg satte mig til klaveret og spillede. Så lavede jeg melodier og så kom teksten bagefter.

Se en kort bid fra en af Inger Lauritzens mange koncerter - her fra 1994:

 

Fire koncerter om ugen

- Jeg var så angst og det kunne ikke blive anderledes. Knud var jo kystfisker og han var redningsmand - jeg vidste at det ikke kunne blive anderledes. Og så måtte man finde en udvej, for jeg kunne ikke gå der og jamre - det var jo håbløst.

Da Inger Lauritzens sange blev kendt rundt om, kom tilbudene om at hun kunne komme ud og optræde også. Da hun optrådte allermest, havde hun op mod fire koncerter om ugen, men "det var rigeligt," forklarede Inger Lauritzen tilbage i 2016 - uden at sige, at det var for meget.

Altid havde hun sin mand Knud med sig til koncerterne. Han var chauffør for sin hustru, men ventede altid ude i bilen til koncerten var overstået.

- Jeg ved ikke, hvad han fik tiden til at gå med, men han klagede aldrig. Det var ikke noget, vi brugte så meget.

Inger Lauritzen efterlader sig sine tre børn samt børnebørn og oldebørn.

Se hele interviewet med Inger Lauritzen og forfatteren bag hendes erindringer - Lone Beck - herunder:

 

Seneste nyt

fra Nordjylland