Der er fortsat store forskelle på hvor hurtigt ambulancen er fremme i Nordjylland

Det tager flere steder i Nordjylland fortsat alt for lang tid for ambulancer eller akutbiler at nå frem. Det slår formanden for akut- og praksisområdet i Region Nordjylland fast.  

Det kan være forskellen på liv og død, at en ambulance kommer hurtigt, når uheldet er ude. Men der er store forskelle på, hvor hurtigt hjælpen når frem her i Nordjylland.

Det kender en familie i Aalestrup alt til. Det er nemlig en af de byer i Nordjylland, hvor responstiden er længst.

- I vores situation, synes jeg, det er ret utrygt, siger Mette Horsmark Lunde-Christensen.

Familien Lunde-Christensen har en svært hjerneskadet søn, der ikke selv kan synke og ikke selv kan forsvare sine luftveje, og det betyder, at han ret hurtigt kan blive kvalt.

Den gennemsnitlige responstid for en ambulance er på 12 minutter og 13 sekunder i Aalestrup, og byen er dermed et af de områder i Nordjylland med den længste responstid ifølge en opgørelse, som TV2 Nord er i besiddelse af. 

- Der er da mange tanker, der ryger igennem hovedet i forhold til, om vi tør at blive boende her, eller hvad gør vi, siger Mette Horsmark Lunde-Christensen, som tilføjer, at familien er glad for at bo, hvor de gør, men det ene og alene handler om, hvorvidt de kan være trygge ved at få nødvendig akuthjælp til sønnen.

Ambulance hjalp ikke

Det er langt fra noget nyt, at responstiderne for ambulancer er til debat. Emnet har igennem flere år haft stor politisk bevågenhed - ikke mindst i regionens yderområder. Også i Vesthimmerland Kommune har man i årevis været bekendt med lange responstider. Således konkluderede Region Nordjylland tilbage i 2017, at det var for lang tid med en gennemsnitlig responstid i Vesthimmerland på 10 minutter og 14 sekunder - den højeste i regionen på det tidspunkt. 

Aalestrup fik da sin egen ambulance, men fra årsskiftet 2019 var det slut med ambulancen i Aalestrup, da den tilsyneladende ikke havde hjulpet tilstrækkeligt på responstiden.

- I øjeblikket arbejder vi på højtryk på andre modeller, som indebærer, at vi kan få nedbragt responstiderne også i Vesthimmerlands Kommune, for de responstider der er uacceptabelt høje, siger socialdemokraten Mogens Ove Madsen, der er formand for akut- og praksisområdet i Region Nordjylland. 

Det handler i bund og grund om penge - for det koster for regionerne, hvis forhandlinger med Falck skal ændres, således at der kommer flere ambulancer på gaderne i det ganske land. 

- I dag garanterer vi at nå ud med en ambulance inden for 15 minutter i 95 procent af tilfældene. Skal vi op på 98 procent, så koster det rent faktisk en halv milliard kroner mere, siger Mads Skau (Venstre), der er formand for Præhospitalsudvalget, Region Syddanmark. 

Chokerende oplevelse

Tilbage i Aalestrup kan forældreparret Lunde-Christensen mindes et chokerende døgn - i foråret, da deres søn Frede på syv måneder er svært hjerneskadet, pludselig fik problemer med at trække vejret.

Forældreparret ringede derfor 112 efter en ambulance, men der lød meldingen, at den nærmeste ambulance var i Støvring syd for Aalborg. Det betød, at der ville gå minimum 25 minutter før ambulancen kunne nå frem til hjemmet i Aalestrup.

- Jeg blev chokeret. Jeg tænkte bare, at det kan simpelthen ikke være rigtigt, fortalte Børge Lunde-Christense dengang til TV2 Nord. 

Forældreparret valgte oven på meldingen om responstiden selv at køre sønnen på hospitalet. Han blev stabiliseret på sygehuset og har det efter omstændighederne godt.

Udgifter fordobles

Oplevelsen har betydet, at forældreparret fremover selv vil køre sønnen på hospitalet, hvis lignende situationer skulle opstå. Direktøren på området i Region Nordjylland forklarer, at responstiden fra ambulancerne afhænger af økonomien.

- Hvis man vil have en garanti for, at ambulancen kommer inden for 10 minutter i hver en krog af Region Nordjylland i samtlige af døgnets 24 timer, så skulle vores udgifter på området fordobles, fortalte Peter Larsen, der er Præhospital direktør i Region Nordjylland, dengang til TV2 Nord.

Kan du ikke godt forstå, at der er længere responstider i Aalestrup end, der er i for eksempel Aalborg eller Hjørring?

- Jo selvfølgelig, i og med at sygehuset er tættere på. Men jeg synes, at man burde prioritere, at alle har ret til samme hjælp i størst mulige omfang, siger Mette Horsmark Lunde-Christensen fra Aalestrup.

Mors er sammen med dele af Vesthimmerland blandt de områder, der har de længste ventetider på ambulance i Region Nordjylland.

 

Responstider for ambulancer

* I Region Nordjylland tager det 4 minutter og 29 sekunder at nå frem i Terndrup, mens det tager 14 minutter og 21 sekunder at nå frem i Hanstholm.

* I Region Sjælland tager det 3 minutter og 53 sekunder at nå frem i Snertinge, mens det tager 14 minutter på Sjællands Odde.

* I Region Midtjylland tager det 3 minutter og 53 sekunder at nå frem i centrum af Randers, mens det tager 14 minutter og 38 sekunder i Sønder Felding.

* I Region Syddanmark taget det ifølge aktindsigten 4 minutter og 48 sekunder at nå frem i Esbjerg Ø, mens det tager 17 minutter og 54 sekunder at komme til Bagenkop på Langeland.

 

Kilde:TV2

 


Seneste nyt

fra Nordjylland