Der er penge i naturpleje

De fleste ved godt, at man skal behandle naturen ordentligt, men at man kan tjene penge på det, er det nok de færreste, der ved.

Line Vandkjær fra Tornby er økologisk fritidslandmand, og en af dem, der tjener penge på at være med til at pleje naturen. I sommerhalvåret går flere af hendes 100 kvæg på Naturstyrelsens arealer og udfører såkaldt naturpleje.

- At man kan se vores dyr gå derude, og de trives virkelig derude, og arealet har rigtig godt af at blive græsset. Så synes jeg det er en rigtig god idé, siger Line Vandkjær.

quote Vores arealer bliver plejet naturligt og bæredygtigt med husdyr i stedet for med maskiner

Claus Rasmussen, specialkonsulent hos Naturstyrelsen

Når landmændenes dyr græsser på naturarealer, holder de vegetationen nede og kan dermed skabe plads til et rigere dyre- og planteliv. Og der kan der være gode penge i naturgerningen. 

Naturstyrelsen forpagter flere af deres arealer ud. Det er ikke unormalt, at landmændene får 2600 kroner per hektar, de naturplejer. En støtte de får fra EU.

- Vi oplever heldigvis stigende efterspørgsel på vores naturarealer, når vi sender dem i udbud. Det er vi rigtig glade for, fordi det gør, at vores arealer bliver plejet naturligt og bæredygtigt med husdyr i stedet for med maskiner for eksempel, siger Claus Rasmussen, der er specialkonsulent hos Naturstyrelsen.

Særligt landmænd er begyndt at øjne muligheden for at gøre en forretning ud af at dyrke naturpleje. Det fortæller projektkonsulent ved Agri Nord, Linda Udklit.

quote Der er et stort uudnyttet potentiale for landmændene

Linda Udklit, projektkonsulent ved Agri Nord

- Når vi holder informationsmøder om naturpleje, så er interessen stigende, og det har den været længe, siger Linda Udklit.

Alle Naturstyrelsens forpagtninger i Nordjylland er besat, men der er også andre muligheder - både kommunalt og privat.

- Der er et stort uudnyttet potentiale for landmændene. Mange private grunde kunne blandt andet samles, så arealerne kan plejes professionelt, siger Linda Udklit.

Senere i dag holder Agri Nord naturplejemøde på Nordjyllands Landbrugsskole i Lundbæk ved Nibe. Det er kl. 16.30 – 20.00.


Seneste nyt

fra Nordjylland