Studiestart: Der er stadig masser af plads på Aalborg Universitet

Der er fortsat ledige studiepladser i Aalborg, også inden for IT, hvor studerende i hobetal andre steder i landet har fået nej til at starte. Derfor opfordrer prodekan på Aalborg Universitet de unge til at kigge mod nord.

Hvis man ikke kom ind på drømmeuddannelsen i Aarhus eller København, så er det bare om at sætte kursen mod Nordjylland. Sådan lyder det i dag fra Aalborg Universitet, der stadig har ledige studiepladser på op mod hundrede forskellige uddannelser. Hvis de kommende studerende vel at mærke er parate til at flytte til Nordjylland.

Også inden for IT-området, hvor hver tredje studerende ifølge TV2 bliver afvist, fordi der ikke er plads på uddannelsen. På erhvervsakademiernes IT-uddannelser blev 2180 af 3086 ansøgere optaget, da 65.714 kommende studerende i denne uge fik besked om, at de er optaget på en videregående uddannelse.

Men sådan er det ikke i Aalborg. Op mod 50 forskellige uddannelser på Aalborg Universitet har stadig ledige studiepladser. 10 ud af 15 uddannelser alene inden for IT-uddannelser har plads til flere. 

- Vi kan tage alle

- Hvis man vælger en af de uddannelser, vi har, så tror jeg i praksis vi kunne tage alle dem, der kunne tænke sig at komme, siger Jakob Stoustrup, prodekan, Det Tekniske Fakultet for IT og Design, Aalborg Universitet og fortsætter:

- Vi synes selvfølgelig, det er ærgerligt, hvis der er nogen, der har en brændende drøm om at få en IT-uddannelse og de så ikke har været opmærksom på de tilbud, vi har her i Aalborg.

Efterspørgslen på kvalificeret arbejdskraft på IT-området er enorm, og jobchancer er gode. Erhvervsstyrelsen vurderer ifølge TV Midtvest, at der kommer til at mangle over 19.000 IT-folk i 2030.

Tørster efter folk

- Vi tørster efter arbejdskraft. Vi har en tredjedel af vores medlemmer, som helt har måttet opgive at få løst digitale opgaver. Vi har behov for at kunne træde ind i den digitale tidsalder, og det skal vores politikere forstå, siger Birgitte Hass, der er direktør i IT-branchen til TV 2.

Selvom der skulle blive investeret flere penge i IT-uddannelserne, kommer effekten ikke til at slå igennem fra den ene dag til den anden, da det tager fem år at gennemføre IT-studiet.

En undersøgelse i IT-branchen viser, at 30 procent af danske IT-virksomheder siger til ordrer, fordi de mangler kvalificeret arbejdskraft.

Også på IT-universitet må man afvise ansøgere. Studiechef Lene Rehder glæder sig over, at interessen fra de unge studerende er der. Men beklager, at man, som mulighederne er i dag, må afvise næsten halvdelen.

- Det er vi meget kede af. Vi har lige fået 1500 ansøgninger til de 400 pladser, vi har. Men vi efterlyser politisk vilje, så der kan skabes rammer for at uddanne studerende inden for faget, siger Lene Rehder til TV 2.

- Erhvervslivet er virkelig utålmodige, så vi føler os i lidt af en klemme med det her. Men vi er klar, når politikerne er det, siger Lene Rehder.

Pernille valgte Aalborg

I Aalborg er man allerede klar efter sommerferien. Og derfor opfordrer Jakob Stoustrup de studerende fra hele landet til at kigge mod Aalborg.

- I USA rejser man gerne fra den ene kyst til den anden for at få den rigtige studieplads, siger han.

Knap så langt er 25-årige Pernille Valther Brogård rejst. Hun kommer oprindeligt fra Birkerød på Sjælland, men læser nu interaktionsdesign på Aalborg Universitet.

- Jeg synes ikke, man skal være så bange for at flytte, det er der ingen grund til. Jyder er bare rare at være sammen med – sådan nede på jorden, det er meget godt, siger Pernille Valther Brogård.

Hun er faldet godt til i Aalborg og har ingen planer om at vende tilbage til Sjælland lige nu.

- Aalborg er en studieby for mig, og jeg trives her og fokuserer på studiet. Og så jeg har mulighed for at bo billigt her. Aalborg er ikke for stor, men man kan sagtens føle, at den er lidt en storby, siger hun.

Og hun er lige netop en af dem, som Aalborg Universitet gerne vil have mange flere af. 

I alt er 4.411 kommende studerende allerede blevet optaget på Aalborg Universitets uddannelser i Nordjylland. Men der er altså plads til flere.

Uddannelser med størst optag på Aalborg Universitet:

- Erhvervsøkonomi, HA.: 318

- Socialrådgiver: 237

- Medicin: 195

- Sociologi: 180

- Psykologi: 173

Uddannelser med de højeste adgangskvotienter på Aalborg Universitet

- Medicin: 10,8

- Psykologi: 10,7

- Jura: 9,5

- Kommunikation og Digitale Medier: 9,4

- Bæredygtigt Design: 8,5


Seneste nyt

fra Nordjylland