Vælgerne er ligeglade: Derfor holder politikerne fast i valgplakaterne

Undersøgelser viser, at vælgerne ikke er meget for valgplakater. Alligevel holder politikerne stædigt fast i dem.

Det er sikkert som amen i kirken, at et folketingsvalg er lig med valgplakater op og ned ad lygtepæle, på hustage og alverdens andre fantasifulde lokationer. Folketingsvalget 2019 er ingen undtagelse, og lørdag klokken 12.00 måtte kandidaterne begynde at banke plakater op på gader og stræder. 

Det er på trods af, at mange vælgere ikke mener, at valgplakaterne betyder noget for dem andet, end at det gør gadebilledet grimt. 

- Gennem de plakater har vi et overblik over, hvem der stiller op, hvilket parti de er fra, og måske også hvad deres mærkesager er, fortæller Ditte Shamshiri-Pedersen, der er valgforsker og lektor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet. 

En af dem, der har samlet frivillige til at hjælpe sig med valgplakaterne er Jens-Henrik Kirk fra Mariager. Han stiller op for de konservative, og han forsøger at komme ind i Folketinget for første gang. 

- Jeg er sikker på at alle de mennesker som kender mig, men som ikke ved, at jeg er aktiv i politik, de får i hvertfald øjnene op for det med dem her, fortæller Jens-Henrik Kirk, der på grund af sit kandidatur til Folketinget har valgt at opsige sin stilling som forstander på Mariager Efterskole. 

Vælgerne får ikke meget ud af dem

KMD Analyse har undersøgt, hvad vælgerne egentlig synes om de mange valgplakater. Og det er ikke umiddelabrt stor opbakning til oppyntningen hvert fjerde år. 

Undersøgelsen viser blandt andet, at kun 4 procent mener, at plakaterne påvirker, hvor de sætter deres kryds, mens hele 31 procent synes, plakaterne er formålsløse. 

- Nogen steder har de fyldt de samme mennesker op på lygtepæl efter lygtepæl, og det, synes jeg, er træls at se på, fortæller Mikkel Nørgaard på gaden i Hobro. 

- Så kan jeg lige se, hvem der er i hvilke partier, og så kan jeg gå hjem og slå ham eller hende op hjemme på nettet, fortæller Nicoline Bruun, der altså er blandt de 19 procent af vælgerne, der mener, de får nyttig information ud af valgplakaterne. 

Jens-Henrik Kirk skal i alt have sat 1.500 valgplakater op i hele Nordjylland. 

- Vi politikere vi tør bare ikke lade vær. Vi kender ikke helt effekten. Nogen siger det virker, andre ikke, men faktum er, at jeg tror, vi skal have dem, fortæller Jens-Henrik Kirk. 

Hvis du er i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds til folketingsvalget den 5. juni, kan du tages vores kandidattest her. 


Seneste nyt

fra Nordjylland